• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Golić: Pomoć UN-a oko odlaganja nuklearnog otpada

Autor SRNA

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić kaže da bi Stalna misija BiH pri UN u Ženevi trebalo da posreduje u rješavanju problema izgradnje odlagališta radioaktivnog materijala u Trgovskoj gori.

Golićeva je u Ženevi razgovarala sa šefom Stalne misije BiH pri UN Lucijom LJubić Lepine o problemu Trgovske gore, saopšteno je i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

"Informisali smo našeg ambasadora da, ukoliko Hrvatska, bez obzira na protivljenje BiH, i dalje bude insistirala da odlagalište radioaktivnog otpada nema uticaja na život i zdravlje građana pogođene zemlje, BiH može Sekretarijatu ESPO konvencije u Ženevi uputiti zahtjev za utvrđivanje postojanja uticaja", rekla je Golićeva.

Ona je navela da je na sastanku dogovoreno da Stalna misija BiH organizuje sastanak svih relevantnih institucija BiH i Hrvatske, a po potrebi i institucija iz zemalja u okruženju o temi regionalna saradnja u zbrinjavanju nuklearnog otpada.

"Sa ambasadorom BiH sam se saglasila da je jedini način da se pitanje potencijalne izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, koje je od životne važnosti za 230.000 stanovnika u slivu rijeke Une, riješi diplomatskim putem, uz puni angažman Ministarstva inostranih poslova i Predsjedništva BiH, u duhu dobrosusjedskih odnosa", dodala Golićeva.

Ona u Ženevi učestvuje na konferenciji strana konvencije o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu i Protokola o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE