• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čavić: Povući popisni materijal za RS

Autor SRNA

Lider NDP-a Dragan Čavić smatra da Zavod za statistiku Republike Srpske treba da povuče popisni materijal koji je, prema zakonu, njegovo vlasništvo, uradi popis po metodologiji koja je prihvatljiva za Srpsku i objavi rezultate.

  "Republički zavod za statistiku to treba sutra da uradi. Jedino to je normalno, a šta će oni gore objavljivati, to je njihova stvar", rekao je Čavić novinarima u Bijeljini.

Čavić je izjavio da se u ovom slučaju gubi vrijeme sa političkim rješavanjem čisto tehničkog pitanja.

"Nema dileme kada su Srbi u pitanju da niko ne prihvata lažno prikazivanje ljudi koji ne žive u BiH rezidentima, odnosno onima koji stanuju ovdje, a takvih je 190.000", kaže Čavić.

Izetbegović: Bespotrebno se pravi problem

Lider SDA Bakir Izetbegović smatra da se bespotrebno pravi problem u vezi sa odlukom direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o metodologiji obrade podataka posljednjeg popisa stanovništva, i ističe da o tome da li je postupio protivzakonito ne treba da pričaju ni predsjednici stranaka, niti raspravlja parlament.

"Ukoliko je uradio protivzakonito postoji sud. Ja mislim da nije uradio protivzakonito, već po zakonu", rekao je novinarima Izetbegović, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On kaže da ne zna "zašto se pravi tolika galama o samom popisu" i navodi da se svi moraju povinovati Ustavu i zakonu.

"Navodno, odraziće se najnoviji popis na strukturu vlasti u zemlji... Takvu obavezu smo imali u odnosu na prethodni popis, pa to nije ispoštovano. Bespotrebno se pravi virtuelni problem o svemu ovome", rekao je Izetbegović.

Odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva donio je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku, i na osnovu te odluke 196.000 spornih popisnica biće tretirane kao rezidentni stanovnici.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić saglasili su se danas da je neprihvatljiva odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, te istakli da srpski predstavnici u BiH ne treba da daju legitimitet rezultatima popisa do kojih bi se došlo na osnovu ove odluke.

Dodik je rekao je da će, ukoliko se ništa ne promijeni u vezi sa objavljivanjem rezultata popisa u BiH, narednih dana dati nalog Republičkom zavodu za statistiku da prekine svaku komunikaciju sa statističkim institucijama BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE