• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak i Zvizdić na Samitu o Balkanu

Autor SRNA

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić učestvovaće danas u Parizu na Trećem samitu o zapadnom Balkanu.

U saopštenju Savjeta ministara BiH navodi se da će Zvizdić, koji će predvodi delegaciju BiH u Parizu, u 17.15 časova u Jelisejskoj palati prisustvovati plenarnoj sjednici šefova vlada na kojoj će biti razgovarano o evropskoj perspektivi regiona i saradnji u domenu migracija, bezbjednosti i borbe protiv terorizma.

Uvodnu riječ daće francuski predsjednik Fransa Oland, a skupu će prisustvovati njemački kancelar Angela Merkel i italijanski premijer Mateo Renci.

Zvizdić bi sa premijerima Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova trebalo da potpiše sporazum o osnivanju regionalne kancelarije za saradnju mladih.

U okviru samita Crnadak će učestvovati na ministarskom sastanku i na radnoj večeri u Jelisejskoj palati, čiji će domaćin biti Oland, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak će na večeri u ime svih ministra inostranih poslova iznijeti zaključke ministarskog sastanka.

Tokom boravka u Parizu planiran je i bilateralni sastanak Crnatka sa francuskim ministrom inostranih poslova Žan-Markom Eroom.

Iz Ambasade Francuske saopšteno je da će na regionalnom samitu u Parizu biti istaknuta važnost saobraćajne i energetske povezanosti Balkana, kao i mladih.

Na skup su pozvani predstavnici šest zemalja zapadnog Balkana i pet partnerskih zemalja članica EU – Njemačka, Austrija, Hrvatska, Italija i Slovenija.

Iz francuske Ambasade podsjećaju da regionalna saradnja čini osnovni element približavanja zemalja zapadnog Balkana EU i ključni je faktor za njihovu stabilnost i prosperitet.

Zemlje Balkana, čija je evropska perspektiva priznata na samitu u Zagrebu 2000. godine pod francuskim predsjedavanjem EU, započele su strukturalne reforme radi modernizacije njihovih ekonomija i jačanja vladavine prava.

Niz sastanaka na visokom nivou započetih u Berlinu 2014. godine i nastavljenih u Beču 2015. godine, ima za cilj da se podrže napori ovih zemalja u njihovom približavanju EU jačanjem regionalne saradnje kroz konkretne inicijative.

Cilj Samita u Parizu je da se ostvari konkretan napredak u vezi sa ove dvije teme, uz predstavljanje rezultata primjene odluka prihvaćenih u Beču, ali takođe i pokretanjem novih inicijativa.

Riječ je o inicijativi razvoja infrastrukture koja obezbjeđuje povezanost u oblasti saobraćaja i energije radi otvaranja regiona i favorizovanja ekonomske saradnje koja je garant održivog rasta i otvaranja radnih mjesta.

Podržava se i inicijativa u korist mladih radi olakšavanja njihove mobilnosti u regionu i u okviru EU s ciljem povećanja perspektive za njihovo zapošljavanje i jačanja njihove uloge u približavanju ovih zemalja Evropi.

Samit je i prilika da sa radom započne Regionalna kancelarija za saradnju mladih na čije se osnivanje obavezalo šest zemalja zapadnog Balkana na samitu u Beču.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE