• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokiran sporazum sa MMF-om

Autori mondo.ba Autori SRNA

Premijer FBiH Fadil Novalić nije mogao potpisati Pismo namjere imajući u vidu da su sredstva MMF-a namijenjena za provođenje nužno potrebnih socijalnih i ekonomskih reformi na koje su se obavezali svi nivoi vlasti u BiH

  Novalić, kao član Fiskalnog savjeta, nije potpisao Pismo namjere prema MMF-u za odobravanje Proširenog aranžmana "jer se u okviru svog mandata i u programu rada Vlade obavezao da će sprovoditi ekonomske reforme usmjerene na ekonomski oporavak zemlje i njenu dugoročnu stabilnost".

"U skladu s tim predviđene su i plebiscitarno prihvaćene sve reforme navedene u Reformskoj agendi i Akcionom planu za njeno provođenje. One, između ostalih, podrazumijevaju prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odluku o sistemu mehanizma koordinacije i usaglašavanje brojnih drugih strategija na nivou BiH", dodaje se u saopštenju.

Činjenica je, ističe Novalić, da se BiH trenutno suočava sa zastojem u ovim procesima i da je put BiH ka EU usporen.

Novalić je naglasio da je aranžman sa MMF-om od velike važnosti, jer je koncipiran kao podrška Reformskoj agendi koja je dogovorena sa EU.

Uz nadu i vjeru da će ovaj proces uskoro biti nastavljen i da će BiH krenuti planiranim putem, Novalić naglašava da je Budžet FBiH likvidan i da će nesmetano biti servisirane sve zakonske obaveze koje ima Vlada FBiH.

MMF će odgoditi kreditni aranžman sa BiH jer premijer FBiH Fadil Novalić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić nisu potpisali već usaglašeno Pismo namjere prema MMF-u. Zvizdić i Novalić svoj potpis uslovljavali su potpisom na adaptaciju SSP-a.

“To je smišljeno da bi se u Republici Srpskoj izazvala finansijska nestabilnost”, poručuju sa trga Republike. Odgovor Zvizdiću i Novaliću prvi je poslao ministar industrije. Petar Đokić kaže da evropske reforme ne treba slijepo provoditi, a potez iz Sarajeva, po njemu, je jasan pokušaj udara na Srpsku.

“Vjerovatno neko smišlja kako kada sve drugo nije uspjelo, pa ni ulica, da pokuša sa ovim da ucijeni RS i njeno rukovodstvo da odustane od svoje politike ili da ode. Nama se pokušava predstaviti kao divno lizalo Evropa i Evropska unija i njena politika, a to vidimo da nije. Ona je sada posuta vrlo gorkom paprikom”, stava je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, a prenosi ATV.

Da je uslovaljavanje MMF SSP-om neprihvatljivo poručuju i srpski predstavnici u Sarajevu. Za aranžmanom žali zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Mirko Šarović. Tek što su su sami odblokirali realizaciju kredita usvajanjem Zakona o akcizama, pismo namjere ponovo je pod blokadom.

“Ono je od suštinskog značaja i za Federaciju i za Republiku Srpsku. Naprosto navijam da se to desi, jer mislim da je to naprosto važno za život unutar BiH”, kaže Mirko Šarović, zamjenik Predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Za parama od MMF-a ne žali mnogo premijerka Željka Cvijanović. U saopštenu poručuje da će pare pronaći iz drugih izvora. Za budžet im i onako ove godine treba 550 miliona, a MMF je ove godine Srpskoj planirao da uplati samo 50.

U ministarstvu finansija kažu da će puno većih problema sada biti sa Svjetskom bankom. Bez potpisanog pisma namjere sa MMF-a lako ćemo ostati bez novca za reformu Zdravstva i restruktuiranje Željeznica. Ozbiljniju podršku budžetu ionako nisu očekivali.

“Problem su ovih 50 miliona svakako u ovom prvom momentu tražićemo kroz zaduženje na domaćem finansijskom tržištu. Da li će se neko od međunarodnih investitora pojaviti i prepoznati da tako kažem prinose i sve ono što nose naše hartije od vrijednosti ostaje pred nama da vidimo”, kaže Dalibor Tomaš, pomoćnik ministra finansija RS.

Tomaš kaže da još jedna šansa za dogovor postoji u septembru, a ako Novalić i Zvizdić ni tada ne potpišu nova prilika slijedi tek početkom naredne godine.

Kaže da je Vlada još 30.juna znala da od MMF-a nema ništa pa su spremili “varijantu B”. Na sjednici tog dana kabinet Željke Cvijanović je donio odluku o sedamnaestoj emisiji obveznica kojom se planira zaduženje od 40 miliona maraka.

Teško da će to biti dovoljno, jer je Vladi do kraja godine potrebno još oko 300 miliona maraka da ispuni budžetski plan.

Tagovi

MMF

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE