• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo Goran Hadžić

Autor mondo.ba

Bivši predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić i haški optuženik preminuo je večeras na institutu u Sremskoj Kamenici, saznaju "Večernje novosti"

Kako saznaje beogradski dnevnik, njemu je pozlilo u kući, a onda je odvezen u Sremsku Kamenicu. Pretpostavlja se da je reč o trombu u plućima.

Hadžić je bio narušenog zdravlja, a u poslednjih mesec dana dva puta je bio u bolnici, pišu "Novosti".

 Haški tribunal doneo je krajem marta 2016. odluku da na neodređeno vreme prekine suđenje Goranu Hadžiću, optuženom za ratne zločine u Hrvatsoj tokom devedesetih, zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Hadžić koji je imao tumor na mozgu, pušten je u aprilu 2015. godine na privremenu slobodu radi lečenja, a suđenje u Hagu je aprila ove godine prekinuto na neodređeno vreme. Od tada je živeo u Novom Sadu.

Hadžića su, kao poslednjeg optuženog u bekstvu, vlasti Srbije uhapsile u leto 2011.

Suđenje je počelo u oktobru 2012. i prekinuto je u oktobru 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Odbrana je tada precizirala da Hadžić boluje od tumora na mozgu i da je bolest "u završnoj fazi", podseća Beta.

On je bio optužen za progon Hrvata na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovečna dela, deportaciju i prisilno premeštanje u periodu od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

"Haške smrti"

Osim Hadžića, od posledica karcinoma preminula su još trojica haških pritvorenika - generali Vojske Republike Srpske Đorđe Đukić, Momir Talić i Milan Gvero, podseća Srna. Zbog srčanih tegoba u Haškom tribunalu preminuli su general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir i predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, zbog problema sa stomačnom aortom preminuo je pritvorenik Milan Kovačević. Haški osuđenik general Mile Mrkšić preminuo je prošle godine u zatvorskoj bolnici u Portugalu, dok su u pritvoru Tribunala u Hagu samoubistvo izvršili nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Milan Babić i nekadašnji gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović.

Rođen je 7. septembra 1958. godine u opštini Vinkovci, Hrvatska. Pre sukoba u Hrvatskoj, radio je kao magacioner VUPIK-ovog pogona u Pačetinu kod Vukovara, gde je bio i predsednik Mesne zajednice.

Kao član Saveza komunista - Stranke za demokratske promene, ulazi u Skupštinu Opštine Vukovar. Zatim je 1990. pristupio Srpskoj demokratskoj stranci, gde ubrzo postaje član Glavnog odbora i Izvršnog odbora SDS-a u Kninu i potpredsednik Regionalnog odbora SDS-a za Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem u Pakracu.

Pre 25. juna 1991. godine, Goran Hadžić je bio jedan od vođa Srpskog nacionalnog veća, političkog foruma Srba koji je pokrivao Slavoniju, Baranju i zapadni Srem. Dana 25. i 26. juna 1991. godine, SNV je transformisan u Vladu samoproglašene Srpske autonomne oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, a Hadžić je vršilac dužnosti predsednika Vlade od 25. juna do 25. septembra 1991. godine i  predsednika do 26. februara 1992.

Tada postje predsednik Republike Srpske Krajine i na tom položaju je ostao do decembra 1993. godine.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

branislav

Neka te bragi Bog primi u rajsko naselje mucenice srpski. Neka tvoji dfelati bozive najatrasnije muke

Дјуро

Вјечнаја памјат и хвала србски витеже

Gz

Laka mu crna zemlja

RS

Pocivaj u miru i hvala

MONDO REPORTAŽE