• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mektić: BiH ide na "sivu", a ne na "crnu listu"

Autor SRNA

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da Evropska komisija neće staviti BiH na "crnu listu", kako su objavili mediji, već na "sivu listu" zemalja sa rizičnim i nedovoljno transparentnim procedurama finansijskih transakcija.

 Mektić: BiH ide na "sivu", a ne na "crnu listu" Izvor: Samir Cacan/MONDO
Izvor: Samir Cacan/MONDO

On je rekao da se BiH 2009. godine obavezala da će uskladiti svoje propise i zakonodavstvo sa standardima EU, Savjeta Evrope i njihovih tijela, što nije uradila, zbog čega je 2012. godine završila na "sivoj listi".

Nakon toga usvojeno je nekoliko zakona, pa je BiH skinuta sa te liste, rekao je Mektić za "Avaz".

Mektić je rekao da je već tada Komitet eksperata Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Manival) dao preporuku Međunarodnoj radnoj grupi za finansijske mjere protiv pranja novca i finansiranja terorizma (FATF) da BiH stavi na "sivu listu" svoje organizacije, gdje se BiH do danas nalazi.

"Mi smo tada obavijestili FATF da smo usvojili izmjene Krivičnog zakona, ali oni su nam uputili preporuke od kojih smo mi sastavili akcioni plan, koji je i usvojen", napomenuo je on.

Ministar bezbjednosti BiH kaže da manji dio obaveza ima Savjet ministara, nešto više Republika Srpska, a najviše Federacija BiH.

"Provođenje tog plana ide zadovoljavajućom brzinom, a rok nam je da ga i provedemo do kraja ove godine", rekao je Mektić.

On je istakao da će ova lista samo formalno biti usvojena, ali da neće biti preporuka da se vrše neke posebne provjere transakcija koje idu kroz BiH.

"Ako BiH ne ispuni ovaj rok, sigurno će završiti na `crnoj listi`, iako je i `siva lista` sramotna", ocijenio je Mektić.

Evropska komisija danas će formalno prilagoditi listu Komiteta eksperata Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Manival) sa listom Međunarodne radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca i finansiranja terorizma (FATF) čime će BiH od danas ponovo biti stavljena na listu rizičnih zemalja Manivala.

BiH je prošle godine, nakon što je prilagodila svoj Krivični zakon evropskim standardima, skinuta sa sive liste Manivala, ali je ostala na listi FATF-a, jer izmjene tog zakona nisu ispoštovane u roku.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE