• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milioni od prodaje imovine SFRJ

Autor mondo.ba

BiH će u najnovijem krugu podjele diplomatskih i konzularnih predstavništava bivše Jugoslavije preuzeti nekretnine u Tunisu, Keniji, Madagaskaru i Alžiru vrijedne desetine miliona dolara.

 Milioni od prodaje imovine SFRJ Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Radi se o nepokretnoj imovini koja je u jednakim dijelovima podijeljena između BiH i Hrvatske, a preuzimanje će biti dogovoreno između dvije zemlje.

"Primopredaja će biti obavljena najkasnije do 1. oktobra, a nakon toga biće postignut dogovor. Kontakti sa predstavnicima hrvatskog Ministarstva inostranih i evropskih poslova su u toku", kažu u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Od prodaje zgrada ambasada bivše Jugoslavije u Bonu, Njujorku, Tokiju i Bernu i stana u Njujorku čija tržišna cijena iznosi oko 80 miliona dolara, BiH bi trebalo da dobije oko 12 miliona dolara, piše "Glas Srpske".

Stan na Petoj aveniji u Njujorku niko ne koristi, kao ni zgradu u Bonu. U zgradi u Njujorku smještena je misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama, a Srbija koristi i zgrade ambasada u Tokiju i Bernu.

Osim tih, slijedi i zajednička prodaja diplomatsko-konzularnih objekata u Centralnoafričkoj Republici, Gvineji, Zambiji i Gvajani.

"Postoji i diplomatsko-konzularna imovina bivše Jugoslavije koja nije navedena u dodatku Aneksa B Sporazuma o sukcesiji. Njena identifikacija je u toku, kao i proces podjele velikog diplomatskog kompleksa u Brazilu, a uskoro će biti distribuisana i umjetnička djela koja se nalaze u diplomatsko-konzularnim objektima bivše Jugoslavije", kažu u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Zajednički komitet za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše Jugoslavije, sastavljen od predstavnika BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, prodaju je dogovorio na sastanku održanom 4. i 5. aprila u Skoplju.

U Ankari je 30. marta završena primopredaja objekta ambasade koji je BiH dobila u procesu raspodjele sa Srbijom. Taj objekat BiH je dobila rezolucijom Komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše Jugoslavije iz 2006. godine, dok su Srbiji na osnovu istog dokumenta pripali rezidencija i kuća.

Rezolucijom Komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše Jugoslavije iz 2011. godine bila je definisana obaveza primopredaje objekta ambasade do kraja 2012. godine, ali to još nije učinjeno.

Sastanak Zajedničkog komiteta za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše Jugoslavije radi ubrzanja procesa i sprovođenja sporazuma o sukcesiji koji su prije 15 godina potpisale države nasljednice nekadašnje Jugoslavije, održan je i u junu u Sloveniji.

Ocijenjeno je da podjela imovine bivše Jugoslavije u inostranstvu dobro napreduje i da postoji mogućnost da ubrzo budu podijeljeni i zajednički arhivi.

Prema sporazumu o pitanjima sukcesije imovine bivše SFRJ, procijenjena vrijednost diplomatsko-konzularnih predstavništava iznosi 266,40 miliona dolara.

Predviđeno je da BiH pripadne 15 odsto, što iznosi 39,96 miliona dolara.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

mirjana

E da mi je znati ko ce te pare ovaj put staviti u džep!

vetgo

Koliko je bila jaka ta Juga a ovi danad samo gledaju da se toga docepaju da rasprodaju a jest nas vodi bagra pa nisu nas mogli gori zapasti ovi nista ne stvaraju vec samo unistavaju ni 20 godina poslije nisu sve uspjeli prodati po cemu ce njih pamtiti samo po zlu a oni kao cuvaju ove drzavice jad i bijeda

MONDO REPORTAŽE