• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan posebni kolektivni ugovor

Autor SRNA

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i predsjednik republičkog Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić potpisali su danas u Banjaluci Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti prosvjete i kult

Malešević je rekao da potpisani kolektivni ugovor predstavlja kompromis predstavnika Ministarstva i sindikata.

"Kada se sve sabere mislim da radnici u prosvjeti, kulturi i nauci nisu nešto oštećeni u novčanim prihodima. Pratićemo primjenu ovog kolektivnog ugovora i vidjeti da neke stvari u narednom periodu korigujemo ili izmijenimo, a to su određeni članovi ugovora o uslovima rada", dodao je Malešević.

Kada je riječ o naknadama glumcima, Malešević je rekao da su one ostavljene u starom iznosu, ali da se u narednom periodu moraju jasnije definisati donošenjem zakona o platama.

On je naveo da određene isplate radnicima u oblasti prosvjete i kulture kasne zbog objektivnih uslova u kojima se radi, ali da će Ministarstvo nastojati da postigne redovnost isplata.

"S obzirom da obrazovanje u odnosu na neke druge grane ima nešto niže koeficijente, nastojaćemo da ne bude ušteda na štetu zaposlenih u obrazovanju i kulturi već da koeficijenti budu izjednačeni", poručio je Malešević i dodao da je za plaćanje radnika u prosvjeti i kulturi potrebno 30 miliona KM iz budžeta Srpske.

Gnjatić kaže da je potpisivanjem ovog ugovora završen posao rađen mjesecima i da su definisana prava i obaveze zaposlenih i poslodavca.

"Ovaj posebni kolektivni ugovor je određene stvari riješio preciznije i bolje, a materijalna davanja i prava su negdje smanjena, negdje povećana. U ovom trenutku smo relativno zadovoljni, ali nastojaćemo da neke stvari u narednom periodu ispravimo i da poboljšamo materijalni i socijalni status članova Sindikata obrazovanja, nauke i kulture", rekao je Gnjatić.

On je naveo da je radnicima smanjen broj dana plaćenog odsustva sa osam na pet, ali je dodata stavka da radnik ima pravo na dan tokom polaganja stručnog ispita.

"Kod određivanja tehnološkog viška neke stvari su bolje precizirane nego ranije, a što se tiče materijalnih davanja, ona su odlukom Vlade Srpske i u ovom kolektivnom ugovoru smanjena, kao one za noćni rad radnim danima i vikendom", naveo je Gnjatić.

On je dodao da su predstavnici Sindikata najveću primjedbu imali i kod načina isplate naknada za prevoz koju sada radnik neće dobijati u cijelosti, već će 50 odsto dobijati prevoznik.

"Naknade za rođenje djeteta, smrtni slučaj užeg člana porodice i jubilarna nagrada za 30 godina staža su uvećani. Uslovi za rad sindikata ostali su isti", rekao je Gnjatić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE