• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić okuplja Srbe iz regiona

Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao na "informativni razgovor" Srbe iz RS i Hrvatske.

 Tadić okuplja Srbe iz regiona Izvor: MONDO

Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovaraće u Beogradu sa liderima Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom, Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem i Socijalističke partije Petrom Đokićem o najvažnijim političkim pitanjima u BiH, saznaje "Press RS"!

Iako se očekivalo da će na sastanak biti pozvani lideri svih parlamentarnih stranaka iz RS, kao što je to učinjeno sredinom oktobra, kada je sedam šefova stranaka razgovaralo sa srpskim predsjednikom o butmirskom procesu i ostalim spornim političkim pitanjima u Bosni i Hercegovini, to se ipak nije dogodilo
Lider PDP-a Mladen Ivanić tvrdi da nije dobio poziv za sastanak i ističe da, čak i da tokom dana dobije poziv, neće ići na sastanak s Tadićem.

U Beograd neće ići ni predsjednik SRS RS Milanko Mihajlica, ni lider DP-a Dragan Čavić. Oni kažu da nisu dobili nikakav poziv.

Niko od pozvanih nije saopštio šta će biti tema sastanka, oni koji nisu pozvani nisu ni znali za sastanak, koji će, prema nezvaničnim informacijama, biti održan po završetku četrdesetodnevnog pomena preminulom patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu.

Ipak, kako ovaj list nezvanično saznaje iz izvora bliskih kabinetu premijera RS Milorada Dodika, jedna od tema razgovora u Beogradu trebalo bi da bude i primjena nedavno usvojenog Zakona o dijaspori Srbije.
Ova tema bi, ipak, mogla da ostane na marginama skupa, jer će Tadić najvjerovatnije iskoristiti priliku da sa političarima iz RS razmijeni mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, te da ih upozna sa detaljima razgovora ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića i američkog državnog sekretara Hilari Klinton, koji su se prije sedam dana sastali u Vašingtonu.

"Jeremić i Klintonova razgovarali su o prilikama na Balkanu, sa posebnim akcentom na stanje bezbjednosti! Dotakli su se i BiH, i zvaničnicima Srbije je preneseno da je američka administracija prilično zatečena različitim informacijama koje joj pristižu sa terena", kaže sagovornik lista.

On objašnjava da su SAD zabrinute jer im jedne informacije prezentuju američki ambasador Čarls Ingliš i zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan, dok sasvim drugačije informacije dobijaju od Brisela.
On ističe da će sigurno biti riječi i o posljednjim mjerama visokog predstavnika u BiH, koji je nametnuo odluku o ostanku stranih sudija i tužilaca angažovanih na predmetima ratnih zločina, kao i o mogućoj organizaciji referenduma u RS.

Iz kabineta premijera RS Milorada Dodika potvrđeno je da će prisustvovati sastanku sa predsjednikom Srbije.

Lider SDS-a Mladen Bosić odbio je da govori za list, ali nezvanično i on je dobio usmeni poziv i biće u Beogradu.

I lider Socijalističke partije Petar Đokić potvrdio je "Pressu RS" da je dobio poziv i da će putovati u Beograd.

On je naveo da je reč o Tadićevom prijemu za predstavnike srpskog naroda koji nisu iz Srbije.
"Neće to biti sastanak kakav je bio u oktobru, kada su lideri sedam partija razgovarali sa Tadićem o najvažnijim političkim pitanjima! Riječ je o običnom prijemu, tako da nema smisla govoriti o nekim temama. Ne znam da li će, mimo prijema, biti održan neki sastanak" , rekao je Đokić.

Iz kabineta predsjednika Srbije Borisa Tadića potvrđeno je da njegovi sagovornici nisu samo politički lideri iz RS. Među pozvanima  je i nezvanično, Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.

Samit će početi u zgradi predsjednika Srbije u 14 časova.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE