• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deminiranje upitno zbog PDV-a?

Proces deminiranja ugrožen zbog odluka Uprave za indirektno oporezivanje o obračunavanju PDV-a na donacije.

 Deminiranje upitno zbog PDV-a? Izvor: MONDO

Delegacija EU u BiH upozorila je vlasti da su odluke Uprave za indirektno oporezivanje o obračunavanju PDV-a na donacije nevladinim organizacijama koje se bave deminiranjem dovele do štetnih posljedica po ove organizacije, ali i program deminiranja, piše "Fokus".

U pismu upućenom predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću, ministru civilnih poslova Sredoju Noviću i direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Kemalu Čauševiću, delegacija EU u BiH snažno se protivi tumačenju zakona, kako to čini UIO, da se oporezuju nevladine organizacije, ili bankovni transferi koji su produkt donatorske podrške sektoru protivminskih akcija u BiH.

List navodi da je u pismima od 2. i 31. jula, te 16. oktobra ove godine već naglašeno da je EU uložila i ulaže značajna finansijska sredstva na ime podrške protivminskim akcijama u BiH.
"Ta podrška je bila usmjerena kroz grantove vodećim nevladinim organizacijama `STOP majns` i `Demira`, kao i njihovim partnerima `BH demajning`, `Pro vita` i `UEM`. Nažalost, odluka UIO BiH da obračuna PDV na ove bankovne transfere dovela je do štetnih posljedica po te organizacije i sam program deminiranja", kaže se u pismu, a posljedice ilustruju podatkom da su neke nevladine organizacije dovedene do stečaja, dok su aktivnosti deminiranja morale biti smanjene kako bi PDV bio plaćen.

U pismu koje je, kako se navodi, u posjedu "Fokusa", posebno se naglašava da se Delegacija EU u BiH snažno protivi ovakvoj primjeni zakona od UIO BiH, koja se istovremeno poziva, odnosno podstiče da poništi svoje odluke.

"U protivnom, Delegacija EU će biti primorana da suspenduje svu tekuću i sve naredne podrške ovom sektoru, a što bi zasigurno moglo nanijeti nenadoknadivu štetu bezbjednosti i razvoju zemlje", ključna je poruka pisma. Predsjednik Upravnog odbora UIO BiH, ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, rekao je za "Fokus" da još ne raspolaže svim potrebnim informacijama na osnovu kojih bi mogao dati detaljniji komentar o ovoj temi.

"U narednim danima ću razmotriti cjelokupnu situaciju i od UIO BiH zatražiti detaljne podatke. Ukoliko se pokaže da tu postoji nešto što je u nadležnosti Upravnog odbora, onda ćemo i preduzeti odgovarajuće aktivnosti", rekao je Vrankić.
Portparol UIO BiH Ratko Kovačević rekao je da Uprava očekuje ovo pismo.

 "Žalbe koje su nam uputili obveznici, odnosno žalbeni potupak Udruženja za borbu protiv mina `STOP minama` u toku je i trebalo bi da bude riješen polovinom sljedeće sedmice, tako da u ovom trenutku ne mogu ništa reći", rekao je Kovačević listu i dodao da su inspektori kod određenih obveznika koji se bave deminiranjem proveli kontrole. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE