• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkalaj prijavljen zbog zloupotrebe položaja

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj prijavljen je Tužilaštvu zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, pišu "Nezavisne novine".

 Alkalaj prijavljen zbog zloupotrebe položaja Izvor: MONDO

U krivičnoj prijavi, koju je Tužilaštvu BiH dostavio anonimni radnik Ministarstva inostranih poslova BiH, navodi se da je Alkalaj mimo zakona Saši Toperiću i Erolu Avdoviću omogućio sticanje imovinske koristi veće od 10.000 KM, te u istom iznosu oštetio budžet BiH."

U toku 2009. godine, kao ministar - odgovorna osoba u Ministarstvu inostranih poslova BiH, suprotno odredbama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MIP-a BiH u stalnoj misiji BiH pri UN kao diplomate angažovao je Sašu Toperića u zvanju savjetnika i Erola Avdovića u zvanju prvog sekretara, čime im je, prekoračivši svoja ovlašćenja, omogućio pribavljanje imovinske koristi u iznosu većem od 10.000 KM", navodi se u krivičnoj prijavi u čijem su prilogu dokazi o angažmanu Toperića i Avdovića.

 Selma Hećimović iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Tužilaštva BiH nije mogla potvrditi da je Tužilaštvo BiH primilo ovu krivičnu prijavu. Tužilaštvo BiH je juče imalo skraćeno radno vrijeme zbog Božića.
"Ako je krivična prijava dostavljena Tužilaštvu, onda ćemo provjeriti da li ima elemenata krivičnog djela, te, ako se navodi sadržani u prijavi pokažu kao tačni, slijedi pokretanje istrage", rekla je Hećimovićeva.
Alkalaj nije odgovarao na telefonske pozive novinara "Nezavisnih" kako bi dao svoj komentar. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE