• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skandal u namjenskoj industriji FBIH

Turski hotelijer volonterski prodaje oružje FBiH. Ministar industrije tvrdi da je davanje ovlašćenja sasvim zakonito.

 Skandal u namjenskoj industriji FBIH Izvor: MONDO

Vahid Hećo, ministar industrije, energije i rudarstva FBiH dao je ovlašćenja turskom hotelijeru Hanefiju Bašu da koordiniše između firmi za proizvodnju naoružanja i vojne opreme iz FBiH i Turske.

Ismet Briga, bivši direktor Direkcije za namjensku industriju FBiH, upozorava da se poslovi iz oblasti namjenske industrije rade preko državne firme "Makine Kimja" iz Turske, te nije bilo potrebe da resorno federalno ministarstvo daje punomoć Hanefiju Bašu da predstavlja firme iz Federacije BiH u pregovorima sa turskim kompanijama, prenose Nezavisne.

On tvrdi da je bio protiv toga da Hanefi Baš, koji se inače bavi hotelijerstvom, koordinira između preduzeća za proizvodnju naoružanja i vojne opreme iz FBiH i Turske.

"Bilo je pritisaka iz Ministarstva industrije, energije i rudarstva FBiH da se Bašu nešto da, pa mu je dato ovlaštenje da koordinira između firmi, ali bez naknade, odnosno volonterski", kaže Briga, dodajući da do prije tri mjeseca, do kada je on bio na čelu Direkcije, Baš nije posredovao niti u jednom poslu.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH je u januaru prošle godine dalo punomoć Bašu da volonterski vrši koordinaciju između firmi iz FBiH i Turske u cilju ostvarivanja zajedničkih poslova i prosperitetne saradnje. Potom mu je u septembru prošle godine data punomoć da predstavlja firme u nadležnosti Ministarstva u pregovorima sa velikim kompanijama u Turskoj u svrhu proširenja tržišta i poboljšanja već uspostavljene dobre saradnje sa Turskom. Oba dokumenta potpisao je Vahid Hećo, ministar industrije, energije i rudarstva FBiH.

Hećo je rekao da Hanefi Baš ne dobija nikakvu naknadu, te da je zahvaljujući njemu kao kontakt osobi nedavno u Sarajevu, u prisustvu premijera FBiH i predstavnika Turske, potpisan sporazum o saradnji u namjenskoj industriji.

"Hanefi Baš je prijatelj BiH i pomagao je tokom rata. Davanje ovlaštenja njemu za koordinaciju i predstavljanje sasvim je zakonito", kazao je Hećo. Napomenuo je da je zapravo Ismet Briga taj koji je napravio haos u namjenskoj industriji FBiH, zbog čega je smijenjen i "o čemu će se uskoro čuti".

U sindikatima preduzeća "Zrak" Sarajevo i "Binas" Bugojno, koja rade za partnere u Turskoj, kažu da nisu nikada čuli za Baša, te da "Binas" svoje poslove radi preko firme "Promeks" Sarajevo, a "Zrak" preko jedne firme iz Turske koja ima predstavništvo u Sarajevu. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE