• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Problemi sa imovinom tek slijede?!

Direktor uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Tihomir Gligorić ocijenio da će problemi sa popisom državne imovine tek uslijediti.

 Problemi sa imovinom tek slijede?! Izvor: MONDO

"Iznalaženje optimalnog rješenja i za ovo pitanje će potrajati. To govorim s obzirom na prevelika očekivanja nekih političkih struktura iz Federacije BiH čija javna istupanja indiciraju da treba uzeti u obzir sve ili ništa. To je poznata maksimalistička politika. Ona može da dovede u pitanje dobre namjere proizašle iz Prudskog sporazuma", rekao je Gligorić za "Glas Srpske".

On je naglasio da se o kvalitetu samog popisa tek treba izjasniti i da pretpostavlja da će predsjednici vlada i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić zadužiti stručne komisije, kakve na nivou BiH već postoje, da obave uvid u spisak i prateću dokumentaciju, kako bi se mogla dati ocjena da li je taj popis potpun ili djelimičan i realno iskazan.

"Bez uvida u navedeni popis imovine nemoguće je dati prethodno mišljenje. Stručno mišljenje treba nužno da prethodi donošenju institucionalnih i političkih odluka", smatra Gligorić.

"Glas Srpske" piše da je tim OHR-a popisao kao državnu i imovinu "Kosmosa" i "Petrola", te zgradu Saveza sindikata u Banjaluci.

na spisku su i zgrade Okružnog i Osnovnog suda u Banjaluci, imovina nekadašnjeg Ministarstva odbrane RS, zgrada koja je danas palata predsjednika RS, Narodne skupštine RS, Fonda PIO, kao i imovina Hidrometeorološkog zavoda RS.

U inostranstvu je, između ostalog, imovina BiH u Hrvatskoj od kojih je najznačajnija ona u Dubrovniku, Omišu i Zagrebu u atraktivnoj Ilici, a u Turskoj je vlasništvo BiH zgrada Ambasade BiH, u Jordanu, takođe, zgrada Ambasade BiH, dok u Kamberi BiH ima zemljište iznajmljeno na 99 godina.

Kada je o riječ o imovini BiH u sarajevskim opštinama, koja treba da bude predmet dogovora, tu su zgrade bivšeg Saveza komunista, Saveza sindikata, SUBNORA i zgrada gdje je nekada bila smještena RTV, a na listi je i "Skenderija", zgrade koje se nalaze oko nje, a u kojima su otkupljeni stanovi, te zgrada Federalnog parlamenta.

Državna imovina je, prema popisu OHR-a, i Zemaljski muzej, Republički prosvjetno-pedagoški zavod, nekadašnji Klub poslanika, Rektorat Sarajevskog univerziteta, Privredna komora Socijalističke Republike BiH, "Sarajevo film", Ugostiteljsko preduzeće "Evropa", Metalna industrija "Unis", bivši Republički SUP, Služba zdravstvenog osiguranja radnika i zgrada u koju je smješten Savjet ministara. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE