• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vukčević: Nećemo zaboraviti “Tuzlansku kolonu”

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević pozvao je kolege iz BiH na razgovor o predmetu "tuzlanska kolona"i na distanciranje od politike.

 Vukčević: Nećemo zaboraviti “Tuzlansku kolonu” Izvor: MONDO

"Poruka koja je stigla iz BiH samo je potvrdila ono što smo odavno govorili. Punih 17 godina tamo ništa nije urađeno", naglasio je Vukčević za "Blic".

On je naveo da srpsko tužilaštvo neće zaboraviti žrtve, 51 ubijenog vojnika i više desetina ranjenih, dodajući da nema prava na to.

"Pozivam naše kolege iz BiH da razgovaramo, da utvrdimo pravila po kojima ćemo efikasnije djelovati u regionu, da se distanciramo od politike i da se bavimo profesijom na način koji dolikuje tužiocima", poručio je Vukčević.

Tužilaštvo BiH obustavilo je nedavno istragu u predmetu "tuzlanska kolona" protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagić i drugih zbog napada na kolonu JNA u Tuzli u maju 1992. godine kada je ubijeno najmanje 50 vojnika.

Saglasnost za obustavljanje istrage dao je rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvid Švendimen, koji smatra da je istraga u ovim predmetima provedena u skladu sa zakonom i da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv ovih lica.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da se ovaj slučaj nastavlja i da Tužilaštvo već ima jedan predmet koji se odnosi na zločin počinjen u okviru dešavanja u tuzlanskoj koloni.

Za zločine u slučaju "tuzlanska kolona" pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Ilija Jurišić je osuđen na 12 godina zatvora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE