• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ključne tačke izbora u FBiH

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Opštinama u Kantonu Sarajevo bi mogli vladati načelnici iz koalicije SDA-SBB, u Mostaru bez izbora.

 Izborni kandidati u opštinama u Federaciji BiH Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB), koje su do prije manje od godinu dana bile na suprotnim stranama, na predstojeće lokalne izbore će izaći sa zajedničkim kandidatima za načelnike opština.

Izbornim zakonom je regulisano da gradonačelnika Grada Sarajeva ne biraju građani na izborima, nego ime prvog čovjeka grada izglasa novoizabrano gradsko vijeće.

To, zahvaljujući razjedinjenim strankama okupljenim oko tzv. “ljevice”, ih stavlja i ulogu glavnih favorita na izborima 2. oktobra

Sarajevo, kao glavni i najveći grad u Bosni i Hercegovini, te glavno političko središte, sigurno je najzanimljivije i očekuje se da kampanja u gradu na Miljacki bude najveća i medijski najbolje popraćena.

Nije nemoguće da kandidati spomenute koalicije SDA-SBB zavladaju u sve četiri gradske opštine, ali i na prostoru cijelog Kantona Sarajevo.

Opština Stari Grad

To je najmanje realno u opštini Stari Grad gdje već godinama pobjeđuje Ibrahim Hadžibajrić.

Interesantno je da je on bio, nekadašnji član SDA, pa SBB-a, a u ove izbore ulazi kao nezavisni kandidat. On je favorit i ove godine, a u pokušaju da ga skinu s trona njegove dvije bivše stranke zajedno su kandidovale Suada Handanagića.

Tu su još i kandidati Halid Solaković iz Građanskog saveza (GS) i Tarik Jažić kandidat Naše stranke koji nemaju pretjerano velike šanse.

Opština Centar

Možda će najinteresantnije biti u opštini Centar gdje je godinama “vladao” nekada SDP-ov, a sada DF-ov član, Dževad Bećirević. Međutim, Bećirević se nije kandidovao na predstojećim izborima, a DF je umjesto njega predložio bivšeg ministra kulture u Kantonu Sarajevo Samera Rešidata.

Ipak, po mnogima najveći favorit je Nedžad Ajnadžić, zajednički kandidat SDA i SBB-a koji će pokušati iskoristiti “rasipanje” glasova na veliki broj “lijevo” orjentisanih kandidata.

Socijaldemokratska partija BiH je kandidovala Igora Kamočajia, nekada kandidat za gradonačelnika, a Naša Stranka Admira Bukvu, dugogodišnjeg sportskog radnika. Prva stranka je kandidovala Amera Bekana, a GS Reufa Bajrovića. Na spisku su i dva nezavisna kandidata, novinar Vlasitimir Mijović i umjetnik Damir Nikšić.

Opština Novo Sarajevo

Nedžad Koldžo, kandidat SDA, je neprikosnoveni “vladar” Novog Sarajeva još od prijevremenih izbora 2007. godine. Teško da će na ovim izborima doći do promjene.

Građani su SDP-ovog kandidata posljednji put na ovu poziciju izabrali 2004. godine kada je načelnik opštine postao Željko Komšić. Nezahvalna uloga je pred Mirsadom Ćatićem koji će pokušati povratiti taj uspjeh.Demokratska fronta je kandidovala Hasana Tanovića, a Naša stranka Samira Imamovića. Komunističku partiju će predstavljati Enes Komarica, a Samir Arnautović GS, međutim teško da neko od njih može parirati Koldžinom iskustvu.

Novi Grad Sarajevo

Čak tri mandata za načelnika sarajevske Opštine Novi Grad dobijao je kandidat SDP-a Damir Hadžić, ali nakon što je tu funkciju napustio kako bi postao ministar saobraćaja i transporta BiH, građani su na funkciju načelnika 2012. godine izabrali predstavnika SDA Semira Efendića. On će na ovim izborima “braniti” tu poziciju, ali kao zajednički predstavnik SDA i SBB-a, a glasovi pristalica Saveza za bolju budućnost bi mu mogli dati dodatnu prednost nad protukandidatima.

Edita Sulejmanović će pokušati povratiti SDP-u načelničku poziciju. Načelnica će pokušati postati i Lejla Brči, kandidatkinja Naše stranke. Od ostalih kandidata izdvajamo Izeta Bijedića iz Bosanske patriotske stranke, Goran Kovačević iz DF-a, Vedrana Zubića iz Socijaldemokratskog fronta i Sead Muratović iz Prve stranke. Teško je vjerovati da će iko osim Sulejmanović ozbiljnije parirati Efendiću na izborima 2. oktobra.

Vogošća, Ilidža, Trnovo, Hadžići, Ilijaš

Od ostalih opština iz Kantona Sarajevo treba izdvojiti Vogošću gdje će se ponovo kandidovati aktuelni načelnik Edin Smajić, a koji protiv sebe ima samo dva kandidata Eldina Bajramovića iz SDP-a i Sanelu Selimović iz DF-a. Smajić je na prethodnim izborimao skoro tri puta više glasova od najbližeg protukandidata. Dodaju li mu se potencijalni glasovi glasača SBB-a, nema sumnje da će Smajić ostati na funkciji načelnika.

S druge strane, čak sedam kandidata će se boriti za poziciju načelnika u opštini Ilidža. Aktuelni načelnik Senaid Memić bi zahvaljujući zajedničkoj kandidaturi SDA i SBB mogao ponovo slaviti. Međutim, njemu u prilog (ne) ide saradnja s Arapima koju mnogi osporavaju.

Teško je vjerovati da Memić neće dobiti drugi mandat, ali u tome će ga pokušati spriječiti  Šahzija Mrkonja (BPS), Edin Tursunović (DF), Elvis Hadžić (SDP), Irfan Đaltur (PS), Muhamed Kubat (SBiH), Anes Mašić (NS).

U Hadžićima se očekuje ponovna pobjeda Hamde Ejubovića koji u fotelji načelnika sjedi od 2004. godine. Protukandidati su mu Muharem Fišo (BPS) aktuelni ministar u Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Vesna Domuz iz DF-a.

Kandidati SDA godinama pobjeđuju u Ilijašu, a aktuelni načelnik Akif Fazlić ima samo jednog protukandidata Enesa Duraka koji je nezavisni kandidat.

Stanovnici Trnova, onog koji pripada Federaciji BiH, nemaju puno izbora. Berilo Ibro je kao član SDP-a slavio na prošlim izborima, a ove godine je kandidovan ispred SDA i SBB-a. Jedini protukandidat mu je Hamdo Karić iz DF-a.

Tuzla

Zanimljivo će biti i u Tuzli. Četvrti uzastopni mandat u Tuzli pokušat će osvojiti SDP-ov kandidat Jasmin Imamović.

Međutim, SDP je u Tuzli ranijih godina imao veliku podršku glasača, ali su nakon krize i masovnog odlaska ljudi u DF i druge stranke, na Opštim izborima izgubili podršku birača i bili tek četvrti po broju glasova. Da li će se to odraziti i na samog Imamovića vidjet ćemo u oktobru.

Ovu situaciju će pokušati iskoristiti Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost koji su kandidovali Bahrudina Hadžiefendića kao konkurenciju Imamoviću. Tuzlanska alternativa je ponudila Amira Malkočevića, dok će načelničku poziciju ispred DF-a pokušati preuzeti Alen Gadžo. Tu je još kandidat Naše stranke Adnan Burina, SBB-ov kandidat Novalija Gavranović, te dva nezavisna kandidata Zlatko Berbić i Elmir Mujkanović.

Zenica

Zeničani su bez gradonačelnika ostali u maju ove godine kada je, nakon tri osvojena mandata, preminuo Husejin Smajlović (SDA).

Kako SDA ranijih godina imala naklonost najvećeg broja glasača u Zenici, bilo bi iznenađenje kada njihov kandidat Naidin Ahmetspahićne bi postao novi gradonačelnik.

Suprotstavit će mu se SDP-ov kandidat Mirsad Ćivić, , BPS-ov Faik Uzunović, Vildana Dedić iz DF-a, Hasan Helvida iz DF-a, Josip Šain član HDZ-a 1990, Edin Vrače iz Snage centra, Ramo Isak iz Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), te nezavisni kandidati Mirad Hadžiahmetović i Fuad Kasumović, ali teško je očekivati da iko od njih može ozbiljnije ugroziti Ahmetspahića.

Bihać

S obzirom na to da je aktuelnom gradonačelniku Bihaća Emdžadu Galijaševiću nakon uhapšenja određena mjera zabrane obavljanja službene dužnosti gradonačelnika, zbog primanja mita, Stranka demokratske akcije je bila prinuđena ponuditi drugog kandidata, a riječ je o Hadisu Jusiću.

Bit će interesantno vidjeti razvoj situacije u glavnom gradu Unsko-sanskog kantona, naručito na relaciji SDA – SDP.

Prije Galijaševića je u Bihaću pobjeđivao SDP-ov kandidat Hamdija Lipovača, a poziciju gradonačelnika će pokušati povratiti Hajrudin Havić. Svog kandidata ima i Naša stranka a to je Edin Mašić, dok je DF kandidovao Zlatana Mizića. Na listi se još nalaze i Nijaz Čaušević ispred Nezavisnog demokratskog iskoraka, Šuhret Fazlić ispred GS-a, te Ejub Dizdarević kao nezavisni kandidat.

Široki Brijeg

Građani Širokog Brijega su u posljednja tri izborna ciklusa za načelnika birali Miru Kraljevića. Velike su šanse da će ovaj kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) dobiti priliku i četvrti put da bude na poziciji čelnog čovjeka ovog hercegovačkog grada.

Suprotstavit će mu se jedino mladi kandidat Deni Ćorić kojeg je kandidovao Hrvatski savez HKDU.

Mostar

Najjasnija situacija je u Mostaru. Izbora neće biti. Nažalost, vladajuće strukture se nisu uspjele dogovoriti o izbornom sistemu za grad na Neretvi. Propušten je rok za dogovor koji je Centralna izborna komisija dala za održavanje lokalnih izbora 2. oktobra.

Za razliku od građana i političara, stranci u našoj zemlji su optimisti glede dogovora i vjeruju kako će se izbori u Mostaru, ipak, održati ove godine.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE