• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karan: Dopuna žalbe zbog odluke CIK-a

Autor SRNA

Komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske uputila je dopunu žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Predsjednik ove Komisije Siniša Karan izjavio je danas u Banjaluci da je dopuna upućena jer dispozitiv odluke Centralne izborne komisije BiH (CIK) kojom je odbijeno dostavljanje biračkih spiskova Srpskoj ne odgovara odluci usvojenoj na sjednici CIK-a.


"Imamo saznanja da dispozitiv odluke CIK-a BiH, kojom je odbijeno dostavljanje biračkih spiskova Srpskoj, ne odgovara obrazloženju navedene odluke. Ukoliko je ovo tačno biće nevjerovatan presedan, a vjerovatno ćemo pokrenuti i krivične prijave protiv pojedinih članova ove komisije, jer su zloupotrijebili službeni položaj i nisu dostavili podatke koje su dužni dati prema zakonu", rekao je novinarima Karan, nakon sjednice Komsije.

Prema njegovim riječima, CIK zabranjuje da budu korištena glasačka mjesta za referendum, jer bi to remetilo izborni proces.

"Prema ovoj logici u Srpskoj bi morali zatvoriti sve ustanove javnog karaktera, škole i obdaništa dok ne bude završen referendum", naveo je Karan.

On je istakao da je lako doći do podataka iz centralnog biračkog spiska, jer ih imaju institucije Srpske, prvenstveno Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Karan je ponovio da politička, niti odluka Ustavnog suda BiH, ne mogu zaustaviti održavanje referenduma o Danu Republike, nego samo Narodna skupština Republike Srpske.

On je naglasio da je Komisija za sprovođenje referenduma usvojila uputstvo o načinu sprovođenja referenduma o Danu Republike.

"Na sjednici je donesena i odluka o sprovođenju referenduma u predstavništvima Republike Srpske u inostranstvu. Ovih dana ćemo i tamo formirati komisije za sprovođenje referenduma", rekao je Karan.

Predstavnici Komisije za sprovođenje referenduma danas su razgovarali sa predsjednicima gradskih i opštinskih komisija za sporovođenje republičkog referenduma o normativnim aktima i njihovim obavezama u ovom procesu.

Referendum o Danu Republike zakazan je za 25. septembar.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE