• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tokača: Političari manipulišu popisom

Direktor sarajevskog Istraživačko - dokumentacionog centra Mirsad Tokača upozorava na kršenja ljudskih prava u BiH.

 Tokača: Političari manipulišu popisom Izvor: MONDO

Tvrdnje da će popisom stanovništva u BiH koji će uvrstiti nacionalno i vjersko izjašnjavanje biti blokiran proces povratka najobičnija su maniplacija političara koji 15 godina nisu ništa uradili na tom poslu, ocijenio je Mirsad Tokača.

On je upozorio da nedozvoljavanje građanima da se izjasne po tim parametrima u multinacionalnoj zemlji predstavlja najobičnije kršenje elementarnih ljudskih prava.

"Odrednica o vjerskom i nacionalnom identitetu, te maternjem jeziku, potpuna su sloboda građana. To mora biti opcija u kojoj će ljudi imati punu slobodu da upišu ili ne upišu ništa. Moja je lična stvar kako ću se opredijeliti", rekao je Tokača za "Fokus".

On je naveo da se izjašnjavanje o identitetu ne smije ni uvoditi u priču, jer su to odrednice koje se ne smiju ignorisati, s obzirom na to da je riječ o elementarnim ljudskim pravima i slobodama.

"Oni koji rezonuju da to ne treba biti u popisnici na potpuno su pogrešnom putu. Povratak stanovništva je proces koji nema apsolutno nikakve veze sa popisom. Kada političari to dovode u vezu, to je onda manipulacija tim procesom", ocijenio je Tokača.

On je dodao da će popis stanovništva i domaćinstava predstaviti bilans stanja u BiH, kako bi se saznali svi socijalni i ekonomski parametri koji egzistiraju na terenu.

"Planirati razvoj zemlje bez tih parametara nije moguće. Periferno je skretanje na nacionalni nivo priče o popisivanju. Važnije je hoće li popis biti urađen de fakto ili de jure, odnosno hoće li biti popisani svi koji žive u BiH, ili oni koji imaju lične karte ove zemlje", naveo je Tokača. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE