• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trećina korisnika bez invaliditeta

Najmanje 9. 000 od oko 30. 000 lica nije prošlo reviziju u oblasti socijalne zaštite, koju obavlja Institut za medicinsko vještačenje FBiH.

 Trećina korisnika bez invaliditeta Izvor: MONDO

"Prema našim rezultatima, bez prava na socijalnu naknadu ostalo je oko 30 odsto lica od ukupnog broja pregledanih", rekao je "Nezavisnim novinama" direktor Instituta Zijad Hadžiomerović.

On je istakao da su uslovi za ostavrivanje prava na naknadu prema novom pravilniku mnogo stroži nego ranije.

"Ranije je invaliditet na osnovnu bolesti svakodnevno rastao. Sada on može ići najviše na 20 odsto. Stepen invalidnosti smanjen je za osobe koje su odstranile matericu, a i fiziološko stanje ranije je bilo tretirano kao invalidnost. Novim pravilnikom i to je promijenjeno", objasnio je Hadžiomerović.

Do sredine septembra Institutu za medicinsko vještačenje FBiH podneseno je oko 45 000 zahtjeva za reviziju invaliditeta, kao i novih zahtjeva za ostvarivanje naknada po ovom osnovu.

Reviziji su podvrgnute osobe sa devedesetodstotnim i stoodstotnim invaliditetom.

"Ostalo nam je da pregledamo između 15. 000 i 17. 000 osoba. Očekujemo da ćemo ovaj posao okončati najkasnije za dva mjeseca, kada ćemo početi sa revizijom u oblasti boračko-invalidske zaštite", najavio je Hadžiomerović.

"Nezavisne" takođe pišu da bi oko 1 000 osoba sa invaliditetom trebalo da bude zaposleno u idućoj godini, a usvajanje zakona koji ovo omogućava planirano je za januar u Parlamentu FBiH.

Na evidenciji federalnog Zavoda za zapošljavanje ima oko 7. 000 lica sa invaliditetom.

Prijedlog zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom FBiH predviđa obaveze poslodavaca da u ovoj godini na 39 radnika zaposle jednu invalidnu osobu, a taj odnos se smanjuje do kraja 2013. godine, kada je predviđeno zapošljavanje jedne invalidne osoba na 16 zaposlenih.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE