• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Jedinstvom do referenduma!

Dodik pozvao i vlast i opoziciju da zaborave na stranačke razlike i odlučno krenu u realizaciju najavljenog referenduma.

 Dodik: Jedinstvom do referenduma! Izvor: MONDO

Premijer RS Milorad Dodik pozvao je vlast i opoziciju u RS da "eliminišu sve stranačke razlike" u važnim pitanjima.

U obraćanju poslanicma Narodne skupštine RS povodom posljednjih odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka kojim se produžava mandat stranih sudija i tužilaca, Dodik je rekao da treba na najbolji način manifestovati jedinstvo partija koje su "nekad bile na vlasti, a sada u opoziciji, a imale su slične probleme sa visokim predstavnikom".

Podsjećajući da se skupština obavezala zaključkom da će raspisati izjašnjavanje gradjana ako visoki predstavnik nametne bilo koju odluku, Dodik je kazao da se može zaključiti da je visoki predstavnik tu odluku "već raspisao", jer je bio upoznat sa skupštinskim zaključkom.

"Referendum nije samo pitanje koje se tiče statusa. Mi želimo da legalizujemo naše pravo da u trenutku, kada i ako to bude potrebno, i ova Republika ima pravo na svoj referendum o svom statusu", poručio je Dodik.

Govoreći o mogućnosti raspisivanja refrenduma, Dodik je rekao da to nije sporno, ali da je za to potrebno obezbijediti legitimne uslove, jer postojeći zakon o referendumu ima niz slabosti što je uočio i SDS i stoga predložio novi zakon o referendumu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Dodik je kazao da je vlada spremna da zajedno sa predlagačem (SDS) dodje do najboljeg mogućeg rješenja, koje bi omogućilo referendum u RS.

"Borba za referendum je uporna i teška. Samo pre tri godine bila je to tabu tema u RS o kojoj niko nije smio da govori ništa i pored činjenice da je postojao zakon koji i danas važi. Niko u RS nije smio ni verbalno iskazati spremnost za referendum", rekao je Dodik.

On je naveo da očekuje poboljšanje zakonskog rješenja već u januaru, nakon čega bi bile provedene ranija odluka o izjašnjavanju gradjana.

"Od Narodne skupštine očekujem da omogući odgovarajuće rokove budući da po važećem zakonu rok od 15 do 30 dana nakon donošenja odluke nije provodiv zbog mogućnosti veta u Veću naroda RS i mogućnosti da se čeka izjašnjavanje Ustavnog suda RS", rekao je Dodik.

On je ponovio stavove vlade o neprihvatljivosti posljednjih odluka visokog predstavnika u BiH o ostanku stranih sudija i tužilaca u BiH, ocjenjujući ih nezakonitim i suprotinim odredbama Dejtonskog sporazuma.

I predsjednik RS Rajko Kuzmanović je kažao da su odluke visokog predstavnike neutemeljene u domaćem i medjunaordnom pravu i da zbog toga one namaju pravnu snagu.

"Za RS jedino je prihvatljiva uredjena BiH u skladu sa slovom Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja je nastala slobodnom voljom i kompromisom tri naroda", rekao je Kuzmanović.

On je rekao da je ovo jasna poruka, kojom se izražava vidjenje rješenja sadašnje ustavne i političke situacije u BiH.

"RS je spremna da u svako doba prihvati preporuke Evropskog parlamenta i Suda za ljudska prava da se riješi položaj manjina u izbornom sistemu", rekao je Kuzmanović.

On je dodao da je najnoviji čin visokog predstavnika, kojim nastoji da produži mandat stranim tužiocima i sudijama, samo još jedan nezakonit pokušaj da se dekretom ukine legitimna odluka koju su doneli demokratski izabrani predstavnici u propisanoj ustavnoj i zakonskoj proceduri.

Predsjednik RS je u obraćanju poslanicima ponovio stav da su Sud BiH i Tužilaštvo BiH nametnuti odlukama visokog predstavnika, mimo Ustava BiH, a što je još gore, nametnuto je i da u njima rade strane sudije i tužioci.

Vanredno skupštinsko zasjedanje u Banja Luci počelo je u ranim popodnevnim satima na zahtjev Vlade RS, a posvećeno je posljednjim odlukama visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE