• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Referendum u martu, popis u 2011.

Održavanje referenduma u RS moguće u martu, a popisa stanovništva u 2011, izjavio premijer RS Milorad Dodik

 Dodik: Referendum u martu, popis u 2011. Izvor: MONDO

Premijer Srpske kaže da je održavanje referenduma u RS moguće u martu, ukoliko se u januaru promijeni važeći Zakon o referendumu.

"Cilj nam je mart. Da li će biti mart ili april vidjećemo, ali jedan od ta dva mjeseca sigurno će biti“, rekao je Milorad  Dodik.

Vlada RS najavila je mogućnost održavanja referenduma nakon posljednjeg nametanja odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u oblasti pravosuđa.

Premijer Srpske je kazao da postojeći Zakon o referendumu ne dozvoljava u svojim okvirima da se provede efikasan referendum u ovom trenutku.

"Veoma je važno da RS ima zakonodavni okvir i da legalizuje svoje pravo na lično izjašnjavanje. Možda je to važnije nego sama činjenica da li ćemo ili nećemo određenog dana imati referendum. Naša namjera u vezi izjašnjavanja građana veoma je ozbiljna“, izjavio je Dodik.

On je dodao da je tema referenduma prije tri godine bila tabu tema o kojoj se nije smjelo govoriti, jer su neki krugovi međunarodne zajednice smatrali da taj mehanizam ne smije dopasti u ruke RS iz niza razloga.

"Potrošili smo tri godine da bi riječ `referendum` dobila pravo građanstva u političkom životu. Sada je vrijeme da krenemo u drugu fazu koja se zove sređivanje zakonodavnog okvira i provođenje jedne takve odluke. Za to imamo kapacitet i to ćemo učiniti, sa ili bez opozicije", poručio je Dodik.

Premijer Srpske je kazao da će sadašnja vlast donijeti potrebni zakon jer ima većinu u Parlamentu, naglašavajući da to ne čini radi arogancije, nego zbog toga što je to ispravno i jer se ozbiljno bavi politikom.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je u utorak u Banjaluci da Republika Srpska ima pravo na popis stanovništva, da joj to niko nije zabranio i da će ga sprovesti 2011. godine.

Dodik je napomenuo da se, ako ne bude popisa stanovništva u BiH, gubi mogućnost aplikacije za mnoge projekte, te da Srpska ne želi da zbog FBiH izgubi tu šansu. On je dodao da nije potrebno da se na nivou BiH obavi popis kako bi se imali svi podaci neophodni za BiH, i da je dovoljno da to učine entiteti na svom prostoru u skladu sa evropskim standardima.

"Mi ćemo da obavimo popis 2011. godine, FBiH kada se osposobi godinu kasnije, i imamo podatke za BiH. To je relevantno. Prije nekoliko mjeseci najavili smo da ćemo, ako ne bude zakona o popisu na nivou BiH, donijeti svoj zakon i to sada činimo. Taj zakon smo u ponedjeljak usvojili, uputili u redovnu proceduru s namjerom da u januaru obavimo raspravu o nacrtu i u februaru ga usvojimo, te izvršimo pripreme za popis", istakao je Dodik.

Ukazao je na to da je osnovni problem popisa stanovništva u BiH priča o nacionalnoj pripadnosti, dodavši da se u zakonu koji je utvrdila Vlada RS to navodi, kao i osam pitanja koje traži "Evrostat".

Dodao je da će u 2010. godini za taj posao biti potrebno oko dva miliona KM, a u godini popisa mnogo više. Napomenuo da taj popis Evropa možda neće prihvatiti ili će to učiniti djelimično, ali da će on postojati kao činjenica.

"I dalje smatramo da treba zakon o popisu na nivou BiH, ali on, za razliku od ranijih inicijativa, mora u sebi imati organizacione jedinice RS i FBiH. Ako nema, neće ni biti zakona. Nas niko više neće zaobići", rekao je Dodik.

Govoreći o situaciji u RS, Dodik je rekao da je Srpska politički i ekonomski stabilna, iako postoje određene teškoće izazvane svjetskom ekonomskom krizom.

On je rekao da je RS likvidna, te da na vrijeme izvršava sve svoje međunarodne finansijske obaveze.

"Ukupna spoljna zaduženost Srpske iznosi 1,6 milijardi maraka, od čega oko 70 odsto novca otpada na kredite koji su nastali do 1992. godine", naglasio je Dodik i dodao da je RS, po pitanju inostranog zaduženja, najmanje zadužena republika na prostoru bivše Jugoslavije.

Dodao je da ipak postoje određene poteškoće, te da su mnoga preduzeća iz realnog sektora izgubila značajne poslove. On je najavio da RS u 2010. godini očekuje nastavak javnih radova, prije svega, izgradnja tri protočne elektrane na rijeci Bosni.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE