• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dopunjena "Sana 95"

MUP RS dopunio izvještaj protiv osam pripadnika Armije BiH koji su izvršili zločine na području Bihaća, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta

 Dopunjena "Sana 95" Izvor: MONDO

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) dostavilo je Tužilaštvu BiH drugu dopunu izvještaja protiv osam pripadnika Armije BiH zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika 1995. godine na području opština Bihać, Bosanska Krupa i Sanski Most.

Sumnja se da su su ova lica za vrijeme oružanih sukoba u BiH, izvodeći organizovanu vojnu akciju pod nazivom ''Sana 95'', planirala, naredila, pokrenula i podstrekavala vojne napade na civilno stanovništvo, naselja i pojedine civilne osobe na području ovih opština prethodno znajući da civilno stanovništvo nije bilo vojno organizovano, nije učestvovalo u napadima niti je pružalo otpor.

Tokom ove vojne akcije ubijena su 132 civila, i to granatiranjem, upotrebom vatrenog i hladnog oružja i namjernim nanošenjem povreda sa smrtnom posljedicom.

Iz Kabineta direktora Policije RS saopšteno je da ovo ukazuje da je osam lica, protiv kojih je podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH, postupalo suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i da su prekršili odredbe međunarodnog prava.

Druga dopuna izvještaja o otkrivanju krivičnih djela i izvršioca protiv osam lica, koju je Odjeljenje za istrage ratnih zločina MUP-a RS dostavilo danas Tužilaštvu BiH, sadrži 1 117 stranica pisanog materijala, ističe se u saopštenju.

Policije RS navodi da se aktivnosti pripadnika MUP-a RS na otkrivanju krivičnih djela vezanih za ratne zločine nastavljaju kontinuirano.

Prethodna, prva dopuna izvještaja podnesena je Tužilaštvu BiH 5. oktobra protiv devet pripadnika Petog korpusa Armije BiH zbog sumnje da su nad civilnim stanovništvom i pripadnicima Vojske RS sa područja zapadnokrajiških opština tokom vojnih akcija "Grmeč 94" i "Sana 95" počinili krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićene međunarodnim pravom.

Tada je saopšteno da su ovi pripadnici Armije BiH, provodivši organizovanu akciju "Sana 95", osumnjičeni da su za vrijeme oružanih sukoba u BiH planirali, naredili, pokrenuli i podstrekavali napade na civilno stanovništvo, naselja, pojedine civilne osobe na području opštine Bosanski Petrovac i Ključ, kada je, zbog namjernog nanošenja teških povreda, život izgubilo više desetina civila.

Prema prikupljenim podacima, utvrđeno je i dokumentovano da su nestala i poginula 63 civilna lica srpske nacionalnosti na području opštine Bosanski Petrovac, kao i 27 Srba civila na području opštine Ključ.

Mediji su tada prenijeli da je prvi među devetoricom osumnjičenih ratni komandant Petog korpusa Armije BiH general Atif Dudaković.

Za samo četiri dana u septembru i oktobru 1995. godine, na području Bihaća, Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta stradalo je 1 200 Srba, a od toga 870 je bilo civila.

Prema podacima istražnih organa RS, akciju "Sana 95" Armija BiH provela je u koordinaciji sa Hrvatskom vojskom, koja je u tom periodu vodila akciju "Una 95", napadajući Novi Grad, Kostajnicu i Kozarsku Dubicu.

Još 1995. godine Stanica javne bezbjednosti tadašnjeg Srpskog Bihaća proslijedila je Vojnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv Dudakovića, potkrijepljenu mnoštvom fotografija, video-snimaka, dokaza i izjava svjedoka o monstruoznim zločinima bošnjačke vojske, koju je predvodio ovaj general. Međutim, Dudaković nikada nije procesuiran, ni pred domaćim pravosuđem niti pred Haškim tribunalom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE