• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tuzlanska kolona" i dalje aktivna

Predmeti "Tuzlanska kolona", "Bradina" i "Glavatičevo" još su aktivni, rekao je Milorad Barašin, glavni tužilac BiH.

 "Tuzlanska kolona" i dalje aktivna Izvor: MONDO

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin izjavio je u utorak da su predmet "tuzlanska kolona" i predmet vezan za zločine na području opštine Konjic tokom 1992. godine još aktivni, uprkos odluci o obustavljanju istrage.

"Ako dođe do prigovora u tim predmetima konačnu odluku treba da donese glavni tužilac BiH. U tom slučaju moraju se primijeniti odredbe Zakona o krivičnom postupku", rekao je Barašin novinarima.

Glavni tužilac BiH rekao je da će o prigovorima na odluku u obustavljanju istrage moći da govori kada ih dobije od MUP-a RS.

Barašin je napomenuo da je potrebno mnogo vremena da bi se donijela konačna odluka za predmete "Tuzlanska kolona", "Bradina" i "Glavatičevo".

"To je ogroman materijal i to treba sve iščitati", dodao je Barašin.

MUP Republike Srpske podnio je 24. decembra Kancelariji glavnog tužioca BiH prigovor na odluku o obustavljanju istrage u predmetu " tuzlanska kolona", a pritužbu na odluku o obustavljanju istrage protiv tri lica sa područja Konjica podnio je CJB Trebinje.

Bivši rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvid Švendimen dao je 11. decembra saglasnost za obustavljanje istrage u predmetima "tuzlanska kolona" i za zločine počinjene na području opštine Konjic 1992. godine.

Tokom napada na kolonu JNA u Tuzli maja 1992. godine ubijeno je najmanje 50 vojnika, dok je u selima Bradina i Glavatičevo na području opštine Konjic stradalo 48 srpskih civila.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE