• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Referendum legalizuje RS

Premijer RS smatra da će referendum dodatno legalizovati RS i ojačati njen kapacitet. Ističe da RS više ne želi da bude objekt međunarodne politike.

 Dodik: Referendum legalizuje RS Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da RS više ne želi da bude objekt međunarodne politike u BiH nego da hoće da bude subjekt, te istakao da će referendum dodatno legalizovati RS i ojačati njen kapacitet.

Premijer RS smatra da je referendum potreban u sljedećoj godini, imajući u vidu da je izborna godina i da se mogu dogoditi određene promjene na političkoj sceni BiH.

"Zato RS mora imati jasan stav šta jeste i šta želi da bude, a to može da uradi kroz referendumsko pitanje. Čak i na sjednici Savjeta za provođenje mira sam rekao: `Ako nametnete bilo koju odluku, mi ćemo morati da idemo na referendum`'', rekao je Dodik za nedjeljnik ''Novi reporter''.

On je istakao da RS više ne želi da bude objekt međunarodne politike u BiH, već ona treba i hoće da bude subjekt, bez obzira na to koliko to sada izgledalo moguće ili ne, a sve je više moguće.

"Mi danas nemamo dogovor o BiH. Imamo različita poimanja Dejtonskog sporazuma kojim je svojevremeno uspostavljen balans u okviru BiH. Na taj način BiH ima privid međunarodnog legitimiteta i određene funkcije koje omogućuju i afirmaciju interesa RS'', istakao je Dodik.

On smatra da je takozvani popis državne imovine OHR-a pravno nasilje koje ne uvažava realne dokumente i činjenice, istakavši da je potpuno netačno da postoji imovina BiH.

"Da je to tačno, onda nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, onakav kakav je bio, ne bi nametnuo zakon o zabrani raspolaganja imovinom RS. Ešdaun je sam nametanjem zakona priznao da je to imovina RS, jer tako piše u Dejtonskom sporazumu'', dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS može na posljednji potez OHR-a u vezi s popisom imovine ekspresno usvojiti Ešdaunov zakon o raspolaganju državnom imovinom, pa ga nakon sedam dana ukinuti i na taj način poništiti posljedice tog akta, što znači da bi imovina i u pravosudnom sistemu i u praksi bila knjižena na RS ili pokušati da dođe do sporazuma, jer Bošnjaci namjerno opstruišu ispunjenje tog preostalog uslova za zatvaranje OHR-a.

"Moramo da iznivelišemo varijante koje nam stoje na raspolaganju i da vidimo od čega ćemo imati manje štete. Ali, u oba slučaja cilj je zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH'', poručio je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE