• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savčić: Vozuća simbol etničkog čišćenja

Autor SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić kaže da je Vozuća simbol etničkog čišćenja srpskog naroda za koje niko do sada nije odgovarao.

Savčić je danas u Stogu prisustvovao obilježavanju 21 godine od progona 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće, iz doline rijeke Krivaje i sa južnog Ozrena.

"Ofanziva na ovaj prostor bila je koordinisana vojna akcija na najvišem nivou muslimansko-hrvatske federacije, računajući i Hrvatsku i NATO", navodi Savčić.

On kaže da je na ovom prostoru izvršeno klasično etničko čišćenje i da gotovo nema optužnice koja tretira tu problematiku i traži odgovorna lica, kao ni zločine počinjene nad zarobljenim vojnicima i civilima.

Savčić poručuje da će pravda, koja će obuhvatiti i počinioca i nalogodavca, na kraju pobijediti.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević kaže da je nad srpskim stanovništvom sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i Ozrena počinjeno svjesno i namjerno etničko čišćenje sa indicijama genocida.

On podsjeća da je sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića od 1992. godine protjerano više od 40.000 Srba, koji su sve do septembra 1995. godine spas tražili u Vozući.

Blagojević je podsjetio da su pravosudne institucije učinile mali pomak u procesuiranju stravičnih zločina počinjenih nad srpskim življem nakon što je bivši komandant Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasim Delić proglašen krivim, a pokrenut postupak protiv komandanta Trećeg korpusa Sakiba Mahmuljina.

On je apelovao da se ovaj datum, koji je u proceduri, što prije uvrsti u red od značaja za Republiku Srpsku.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović pozvao je Bošnjake i Hrvate da kažu gdje se nalaze grobovi 130 nestalih boraca Vojske Republike Srpske, za kojima se traga već 21 godinu.

Sedamdesetogodišnji Stojan Stanković iz vozućkog naselja Polje kaže da namjerava prodati svoje imanje zbog loših uslova u ovom mjestu, koje od prijeratnih 200 stanovnika, naseljava svega tri starija mještana.

"Ovdje život ne valja ništa. Prvo što nam šume isjekoše i uništiše, već su počeli malo i da se sile prema nama", kaže Stanković.

Nekadašnji mještanin Svinjašnice LJubiša Blagojević kaže da je iz ovog sela zajedno sa još stotinjak mještana protjeran 1994. godine tokom napada muslimanskih snaga.

Blagojević ističe da je selo uništeno, spaljeno, bez putne infrastrukture i uslova za povratak.

U maršu "Stazama egzodusa 2016", dugom 22 kilometra, od sela Tumare do Stoga kod Vozuće, u opštini Zavidovići, učestvovalo je oko 700 ljudi.

Nakon dolaska u Stog, ispred Crkve Svetog Georgija služen je parastos za stradale u proteklom ratu.

Sveštenici iz Doboja Mirko Nikolić i Duško Nedić i iz Zavidovića Zoran Živković osveštali su spomen-krst u porti crkve na mjestu gdje je u masovnoj grobnici pronađeno 21 tijelo srpskih boraca od kojih je 17 obezglavljeno.

Danas je osveštana i spomen-ploča za poginule saborce iz Laktaša.

Vijence su na spomen-krst položile delegacije Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Ministarstva odbrane BiH i Boračke organizacije Republike Srpske.

Na spomen-krst vijence su položile i delegacije nekadašnje Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade, boračke organizacije opština Doboj, Srbac, Laktaši i Teslić, Udruženje amputiraca Doboj i Zavičajno udruženje Zavidovićana sa sjedištem u Doboju, kao i predstavnici opština Doboj, Prnjavor i Petrovo te dobojskih političkih stranaka SNSD i SDS.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" ili "Farz".

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se u periodu od 10. do 24. septembra 1995. godine kada je na njih krenula ofanziva 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", uz podršku NATO avijacije.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 130 još traga.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE