• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija podržava RS i Dejtonski sporazum

Srbija ostaje privržena Dejtonskom sporazumu i neće prihvatiti pravo Republike Srpske na postojanje, izjavio predsjednik Srbije Boris Tadić

 Srbija podržava RS i Dejtonski sporazum Izvor: MONDO


Srbija nikada neće prihvatiti da se krši Dejtonski sporazum i dovodi u pitanje pravo Republike Srpske (RS) na postojanje, kao što nikada neće podržati bilo kakvu podjelu BiH - rekao je predsjednik Srbije Boris Tadić.

"Srbija ostaje privržena Dejtonskom sporazumu i istovremeno tačno zna na koji način se država, ja kao predsednik i Vlada u domenu svojih ustavnih nadležnosti, u međunarodnoj zajednici i regionalnoj politici možemo ophoditi kada je reč o RS", izjavio je Tadić sinoć za RTS.

Odgovarajući na pitanja gledalaca, on je istakao da se Srbija nikada neće miješati u unutrašnje stvari regionalnih država, kao što ne dozvoljava da se bilo ko miješa u stvari države Srbije.

"To je vrlo jasna i konsekventna politika. Nećemo voditi politiku koja će ugrožavati naše odnose sa regionalnim državama. To je pretpostavka evropskih integracija, ali i konačno pomirenje i stvaranje ekonomskih uslova za bolji rad naših preduzeća i sigurnija radna mesta", precizirao je Tadić.

Tadić je odbacio kao neosnovane i neprincipijelne optužbe koje dolaze iz Zagreba na račun odnosa Srbije prema BiH.

Predsjednik Srbije rekao je da će Beograd pažljivo sagledavati šta će Crna Gora činiti u narednom periodu prema Kosmetu i da li će doći do novog povređivanja prava Srbije.

"Jasno smo rekli da ne prihvatamo nikakvo priznanje Kosova od strane Crne Gore. Vidim da u Crnoj Gori ima različitih poruka na temu moguće promjene stava Crne Gore, nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde", naglasio je Tadić.

Što se tiče kontratužbe Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Hrvatske, Tadić smatra da ni Hrvatska ne treba da tuži Srbiju, niti Srbija Hrvatsku, ali da će, ukoliko Zagreb ne povuče svoju tužbu, uslijediti kontratužba, jer Beograd neće imati veliki manevarski prostor.

"Ali, verujem da još postoji mogućnost da se čitav taj proces vrati pred redovne sudove i da se ne sudaramo u regionalnom smislu, jer to nikome nije od koristi", naveo je on.

Tadić je rekao da je bilo dovoljno konflikata između srpskog i hrvatskog naroda i dvije države, ali da to ne znači da država Srbija odustaje od prava svojih sunarodnika, koji su veoma propatili, izdržali ogromne pritiske, zlostavljanja i zločine tokom hrvatskih akcija "Bljesak" i "Oluja".

"Ja sam izašao sam u susret prema Hrvatskoj i krenuo s političkom akcijom da se još jednom preispita da li ova tužba Hrvatske protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde treba da opstane", podsjetio je Tadić.

Komentarišući izjavu odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da je Srbija suviše pod uticajem kosovskog mita, Tadić je naglasio da Srbija nije pod uticajem bilo kakvog mita, nego prosto brani svoje interese na Kosmetu, koji su legitimni i realistični.

"Srbija ima i investicije, a ne samo ljude na Kosovu, Srbija ima svoje kulturno nasleđe na Kosovu i Kosovo je sastavni deo srpskog integriteta. Kosovo je deo Srbije i neće od toga da odustane ni po koju cenu", rekao je Tadić.

Tadić je naglasio da danas u regionu niko ne može Srbiji da drži lekcije o načinu na koji vodi politiku, jer Srbija ispunjava i evropske standarde o zaštiti nacionalnih prava i prava nacionalnih manjina.

"To sam rekao i Mesiću u našem poslednjem političkom razgovoru, a kada on ode u penziju ovih dana, ja ću uvek biti voljan s njim da prozborim i u neformalnom smislu o tome", istakao je Tadić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE