• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bojić: BiH blokirana zemlja

Šef Poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupšptini RS Borislav Bojić ocjenjuje da je BiH u toku prethodne dvije-tri godine blokirana zemlja.

 Bojić: BiH blokirana zemlja Izvor: MONDO

Za to odgovornost snose prvenstveno bošnjački političari i njihovi lobisti u međunarodnoj zajednici, smatra Bojić.

"Navikli na princip `Gdje mi okom - tu OHR skokom`, po cijenu da BiH ostane crna rupa u Evropi, bošnjački političari su se redovno pred sjednicu PIK-a trudili da destabilizuju političke prilike kako bi BiH i dalje ostala protektorat u kojem će politička volja jednog naroda dominirati nad voljom druga dva naroda. Tako smo i 2009. godine imali dosta vještačkih političkih kriza i nimalo brige o životnim problemima", rekao je Bojić u intervjuu Srni.

On je naglasio da je SDS "nastojala da Republika Srpska ostane politički stabilna i insistirala na jedinstvu svih političkih faktora o ključnihm pitanjima, kako bi je rasteretili pritisaka, jer ona je ipak iznad svake političke partije i pojedinca".

"Istovremeno, u Srpskoj je 2009. vjerovatno godina najgore ekonomske politike u postdejtonskom periodu. Počela je s tim da krize neće biti, da ćemo graditi autoputeve i aerodrome, da ćemo zaposliti 18.000 novih radnika, a završila se otpuštanjem 30.000 radnika, kašnjenjem penzija, izostankom investicija", tvrdi Bojić.

On je naveo da od velikih investicija, kao što je izgradnja autoputa angažovanjem `Štrabaka`, nema ništa, te da je "tamo gdje su otvoreni, navodno, veliki potencijali u kojima je trebalo da bude otvaranja novih radnih mjesta, kao što je `Pevec`, sve palo u vodu".

Sredstva dobijena od prodaje ''Telekoma Srpske'', smatra Bojić, vlast nije uspjela da stavi u funkciju stvaranja nove vrijednosti - proizvodnju, nego su otišla u potrošnju. "Trošilo se na luksuz u zgradi Vlade, automobile, plaćani su prazni letovi na relaciji Banjaluka - Salcburg, koncerti Lepe Brene, Lenija Kravica itd. i na kraju godine došli smo u situaciju da sve to treba da plate oni koji su najsiromašniji - porodice poginulih boraca, RVI, penzioneri" - rekao je on.

Bojić vjeruje da će 2010. godina "biti teža od ove, jer će na naplatu doći svi loši potezi vlasti u ovoj godini i njena nespremnost da se uhvati u koštac sa problemima".

"Budžet je koncipiran na bazi zaduženja prema MMF-u, koje je oko 300 miliona KM za prošlu godinu, što znači da je svaka peta marka iz kreditnih sredstava. Smanjuju se plate, a to je manje davanja fondovima, a ako je manje para u fondovima, znači da će biti problema. Već imamo probleme sa isplatama penzija, u aprilu očekujem probleme sa isplatama plata u obrazovanju" - izjavio je Bojić i dodao:

"Osim toga, neće biti velikih investicija - definitivno će propasti posao sa `Štrabakom`, za naplatu će stići i 60 miliona evra za RiTE "Gacko" zbog ugovora sa `Čezom` itd. Biće to godina teške ekonomske situacije zbog faktura koje će nam stići za propuste i u 2009. i prethodne dvije godine."

Bojić je siguran da će doći do značajnih promjena na političkoj sceni i uspostavljen demokratski ambijent. Očekuje značajan rast podrške opoziciji, prvenstveno SDS-u, i pad glasova SNSD-a. On smatra da "birači u opoziciji prepoznaju snagu koja može da odgovori izazovima naspram vlasti koja nije ispunila nijedno obećanje od prije četiri godine".

Predaja kandidature Srbije za članstvo u EU i to što se našla na bijeloj šengen listi sigurno su najznačajniji pozitivni događaji u protekloj godini - smatra Bojić.

"Nažalost, imamo i one negativne događaje, a to je da je BiH još ostala crna rupa - niti je bila u stanju ispuniti uslove za bezvizni režim, niti može predati kandidaturu za članstvo u EU. Pri tome je postala šampion korupcije, a onim u Savjetu ministara i u vladajućoj koaliciji nije ni na kraj pameti da preuzmu odgovornost" - zaključio je Bojić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE