• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vehabije prave bazu kod Dervente

Vehabije kupile 400 dunuma zemlje na području Plehana, u opštini Derventa, pod izgovorom da namjeravaju da naprave lovište, piše Press RS

 Vehabije prave bazu kod Dervente Izvor: MONDO


Vehabije iz sela Nemila kod Zenice, već tri godine pokušavaju da naprave islamističku bazu u selu Kovačevci, koje je smješteno u blizini katoličkog samostana na Plehanu, opština Derventa, a nedavno su kupili čak 400 dunuma zemlje na području Plehana pod izgovorom da namjeravaju napraviti lovište.

Veoma jak pokret vehabija na Plehanu želi da napravi još jedno terorističko uporište, kao što je ono koje već duže vrijeme, uz znanje vlasti Republike Srpske, BiH, ali i međunarodnih krugova, imaju u Gornjoj Maoči kod Brčkog, piše "Press RS" pozivajući se na izvore bliske obavještajnim krugovima.

U Plehanu tvrde da su pritisci na domaće stanovništvo, posebno na mještane Kovačevca, počeli još prije tri godine, kada su se preko noći na zidovima srušenih kuća pojavili prijeteći grafiti, u kojima Bošnjaci iz Nemile i Vukotića kod Zenice tvrde da će preuzeti zemlju na kojoj žive Hrvati.

Na oronulim zidovima čak su bila ispisana imena i brojevi telefona potencijalnih "mušterija", za koje se ispostavilo da su bile vehabije.

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević tvrdi da riječ o "samo jednom od krakova vehabijske hobotnice" koja počinje u Sarajevu i grana se na više strana u Federaciji BiH, dodajući da lokacija uzvišenja Plehan nije slučajno izabrana, jer predstavlja teritoriju unutar RS, sa koje se kontrolišu neke važne tačke.

U derventskoj policiji tvrde da nemaju informacija o organizovanju vehabijskog pokreta na području Posavine, kao i da je slučaj prijavljivanja grafita od prije tri godine dokumentovan.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE