• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ešdaun-Hejg: Ne zaboravite BiH

Evropa i Amerika moraju da obrate pažnju na razbijenu BiH, smatraju Pedi Ešdaun i Vilijam Hejg

 Ešdaun-Hejg: Ne zaboravite BiH  Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova britanske vlade u sjenci Vilijam Hejg i bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun u tekstu objavljenom u britanskom dnevniku "Fajnenšel tajms" upozoravaju da "Evropa i Amerika moraju da obrate pažnju na razbijenu BiH".

Hejg i Ešdaun ističu da Americi i njenim saveznicima, suočenim sa teškim zadacima u Avganistanu i drugim dijelovima svijeta, BiH danas možda djeluje manje važna nego prije, ali "da je opasnost od njenog raspada realna."

Opisujući napetost na relaciji Sarajevo - Banjaluka, Hejg i Ešdaun primjećuju da su, kako navode, "čak i Hrvati iz BiH u posljednje vrijeme počeli da pominju formiranje sopstvenog entiteta i razbijanje muslimansko-hrvatske Federacije".

Autori teksta u "Fajnenšel tajmsu" navode da bi raspad BiH na nezavisne etničke državice predstavljao katastrofu i da bi taj "scenario mogao da vodi u pravcu nastanka propale države u samom srcu Evrope, zemlje koja bi bila plodno tle za terorizam i kriminal".

"BiH ne može sama da riješi svoje probleme, niti je evropska perspektiva sama po sebi dovoljna da je vrati sa ruba ponora", ističu Hejg i Ešdaun, prenosi Bi-Bi-Si.

Oni su kao rješenje pozvali SAD i EU da imenuju svoje specijalne izaslanike za region, kako bi uskladili politiku i insistirali na napretku, te da se liderima BiH jasno stavi do znanja da se suverenitet ne smije dovoditi u pitanje i da je raspad zemlje nezamisliv.

Prema njihovoj ocjeni, zemljama kandidatima za članstvo u Uniji, kako su opisali Srbiju i Crnu Goru, mora se poručiti da se od njih očekuje da se "drže zajedničke politike" kada je riječ o BiH.

Autori teksta zalažu se i za očuvanje kancelarije visokog predstavnika do sprovođenja ustavnih reformi i ostanak mirovne misije EU na terenu kako bi "svima bilo jasno ni secesija ni nasilje neće biti tolerisano".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE