• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špigl: Sarajevo grad džamija

Uz pomoć Saudijske Arabije u BiH sagrađeno ili obnovljeno 158 džamija, a minareti u velikom broju krase dolinu glavnog grada, piše "Špigl"

 Špigl: Sarajevo grad džamija Izvor: MONDO

Sarajevo, nekada multietničko, nakon rata je postalo 80 odsto muslimanski grad, a minareti mnogobrojnih džamija koje su sagrađene arapskim novcem nakon završetka rata u velikom broju krase dolinu grada, piše njemački "Špigl" .

Prema riječima Saida Jamakovića iz Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, građenje džamija jedan je od načina da se markira teritorija, dok za ove promjene u Sarajevu profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi Mustafa Spahić okrivljuje inostrane misionare.

"Isprva su to bili Saudijci, u međuvremenu novac daju bogati biznismeni iz zemalja Persijskog zaliva bogatim naftom", rekao je Spahić, koji smatra da se mora zaustaviti navala radikalnih fanatika u BiH koju finansiraju arapski sponzori.

Imam džamije kralj Fahd Nezim Imamović, koji je u tekstu njemačkog dnevnika nazvan "ozloglašenim propovjednikom glavnog grada", kaže da su muslimani cijelog svijeta dio jednog te istog tijela i sa džamijske propovjedaonice govori o patnjama "braće i sestara" muslimana u Palestini, Avganistanu i Iraku.

"Špigl" navodi da je uz pomoć novca iz Saudijske Arabije u BiH sagrađeno ili obnovljeno 158 džamija, a novcem iz ove islamske zemlje otvorene su i knjižare, domovi za učenike, vrtići.

U arapskom kulturnom centru u Sarajevu, dodaje njemački list, održavaju se besplatni kompjuterski kursevi, kursevi engleskog, dok u odvojenim fiskulturnim salama vježbaju žene i muškarci.

"Ono što se petkom čuje sa propovjedaonice zvuči kao primamljiva opcija. Kao dio ume, svjetske zajednice muslimana, Bošnjaci vjernici mogu naći novu domovinu", zaključuje njemački list.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE