• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić osuđuje izjavu OHR-a

Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića oštro je osudio dopis portparola OHR-a Olega Milišića.

 Silajdžić osuđuje izjavu OHR-a Izvor: MONDO

U dopisu se navodi da se "u Dejtonskom mirovnom sporazumu ne pominje vlasništvo nad državnom imovinom". U saopštenju iz Silajdžićevog kabineta podsjećaju na odluku Suda BiH od oktobra 2008. godine kada je presuđeno da iz Ustava BiH proizilazi da je "pravni sljedbenik SR BiH - Republika BiH, koja nastavlja svoje pravno postojanje prema međunarodnom pravu kao država BiH". Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH navodi da iz toga proizilazi da se vlasništvom BiH smatra imovina na kojoj je pravo raspolaganja imala bivša SR BiH.

Iz Silajdžićevog kabineta podsjećaju i na pismo bivšeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka upućeno predsjedavajućem Savjetu ministara Nikoli Špiriću od 12. decembra 2008. godine i autorski tekst prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana od 30. augusta 2009. godine, u kome se navodi da "državna imovina predstavlja dio pravnog nasljeđa prenesenog sa SR BiH na Republiku BiH, te na BiH".

"Milišićev dopis iz tog razloga jasno i ciljano osporava, ne samo pravosnažnu presudu Suda BiH, već i ranije zvanične stavove OHR-a koji su zasnovani na toj presudi. Međutim, iako su pravosnažne presude najviših sudskih instanci nekada neugodne za one koji pokušavaju ostvariti nelegitimne političke ciljeve, one se moraju poštovati i provoditi", navodi se u saopštenju.
To bi posebno trebalo biti jasno Vijeću za implementaciju mira koje je identifikovalo "učvršćivanje vladavine prava" kao jedan od uslova za gašenje OHR-a, smatraju u Siljadžićevom kabinetu. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE