• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro stranka prevarenih građana?

Svetozar Nišić pozvao na osnivanje stranke prevarenih građana.

 Uskoro stranka prevarenih građana? Izvor: MONDO

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana za vraćanje stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić pozvao je sve štediše da osnuju stranku prevarenih građana koja bi učestvovala na narednim izborima u BiH.

Nišić je na današnjoj Skupštini ove asocijacije rekao da Udruženje raspolaže sa 30.000 potpisa pojedinaca saglasnih za osnivanje ove stranke.

Prema riječima ostalih moderatora ovog skupa, na čelu buduće stranke bio bi Nišić, a među njenim brojnim ciljevima bila bi borba za zaštitu neotuđivog prava građana na vlastitu imovinu, pa stoga i na pravično vraćanje prijeratne devizne štednje.

Poziv za formiranje stranke prevarenih građana uslijedio je na kraju današnje skupštine ove asocijacije održane u Sarajevu koju su obilježile tvrdnje da se neće odustati od borbe za pravičan povrat prijeratne devizne štednje građanima BiH čiji su ulozi položeni u "Privrednoj banci","Jugobanci", "Ljubljanskoj banci" i beogradskoj "Invest banci".

Nišić i ostali članovi Udruženja, nezadovoljni odnosom vlasti BiH prema problemu vraćanja ovih deviznih uloga, pozvali su štediše da se ne odazivaju pozivu vlasti za verifikovanje njihove ušteđevine.

On tvrdi da bi time vlasnici bili prevareni za stvarni iznos potraživanja i dobili bi u gotovini samo manji dio, a veći u formi obveznica čija bi sudbina na berzanskom tržištu bila neizvjesna.

"Ako se i odazovu iz kakve nužde na ovaj poziv vlasti s ciljem da dobiju natrag koliko-toliko od svojih uloga, štediše treba da insistiraju i na verifikovanju pripadajućih odnosno zateznih kamata", rekao je Nišić.

On je pozvao štediše da aplikacije sa podacima o svojim računima i o svim detaljima u vezi s tim, radije šalju Udruženju kako bi, kako je naveo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu imao stvarni uvid o broju prevarenih štediša i o drugim detaljima o ulozima.

Nišić tvrdi da prevareni građani imaju podršku ombudsmana BiH i najavljuje prigovor Udruženja na presudu suda u strazburu koja se odnosi samo na štednju građana BiH u domicilnim bankama, a ne i u "Ljubljanskoj", odnosno beogradskoj "Invest banci".

On smatra da je ta presuda zasnovana na prevari tužene strane i dodaje da će dosljedno istrajati u borbi za pravednu sudsku odluku na osnovu koje će prevareni građani dobiti nazad svoja potraživanja i to sa kamatama. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE