• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić: Referendum za četiri mjeseca

Ministar pravde RS Džerard Selman smatra da je realno da referendum u RS bude sproveden u roku od četiri mjeseca.

 Džombić: Referendum za četiri mjeseca Izvor: MONDO

"Normativne pripreme za sprovođenje referenduma, što prvenstveno uključuje usvajanje izmjena Zakona o referendumu RS, moguće je završiti za najviše četiri mjeseca, nakon čega će biti otklonjene sve prepreke za izjašnjavanje naroda o nametanju odluka visokog predstavnika u BiH", rekao je Selman.

Selman je za sutrašnji "Fokus" pojasnio da je potrebno da se zakonodavstvo Srpske uskladi sa Ustavom RS, odnosno da Zakon o referendumu iz 1993. godine bude izmijenjen.

"Taj zakon daje određene rokove i predviđa institucije koje trenutno nemamo formirane u RS. Nakon normativnog zakonskog okvira izvjesno je da ćemo ići u dalju proceduru", rekao je Selman i dodao da će referendum sprovoditi Izborna komisija RS i opštinske izborne komisije.

Selman je pojasnio da je formirana Izborna komisija RS s određenim nadležnostima, tako da će ovaj zakon sadržavati sve norme i odredbe o načinu raspisivanja referenduma i organima koji će ga sprovoditi.
"Referendum će sprovoditi Izborna komisija RS i opštinske izborne komisije koje su formirane pri opštinama i gradovima u RS. Svakako da bi kao bazu podataka uzeli podatke iz centralnog biračkog spiska, koji bi se na određen način dopunili s licima koja su stekla pravo glasa do momenta raspisivanja referenduma", rekao je Selman.

On kaže da, za razliku od visokog predstavnika, tu ne vidi ništa antidejtonsko, jer "šta može biti sporno ako se građanima jednog entiteta dozvoli da putem legalnog i najdemokratskijeg instituta iznesu svoje mišljenje povodom određenih odluka".

"Nemamo namjeru da postupamo antidejtonski, jer se ovo tiče Republike Srpske i BiH. U našim aktivnostima ne postoji ništa suprotno Ustavu BiH, niti Dejtonskom mirovnom sporazumu. Sve želimo staviti u zakonske okvire kako bi u skladu sa zakonskim propisima provjerili mišljenje građana o odlukama koje nam nameću stranci", rekao je
Selman. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE