• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji događaji su obilježili 2009. u BiH?

Politički razgovori završeni bez dogovora, visoki predstavnik nametnuo nekoliko odluka, Biljana Plavšić izašla iz zatvora....

 Koji događaji su obilježili 2009. u BiH? Izvor: MONDO

Dok građani 2009. ocjenjuju ekonomski teškom, političari smatraju da je godina kojoj se odbrojavaju poslednji dan bila uspješna i stabilna. Evo i nekih dogadjaja koji su obilježili 2009.:

- Predsjednik RS, Rajko Kuzmanović, otvorio Predstavništvo Republike Srpske u Briselu.

- Pomoćnik direktora Sipa, Dragan Lukač, uručio Tužilaštu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 15 osoba, uključujući i premijera Srpske, Milorada Dodika. Izvještaj naišao na žestoke osude u Srpskoj.

- Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, na sastanku održanom u Sarajevu, zvanično su imenovali ambasadora Valentina Incka na funkciju visokog predstavnika u BiH.

- Narodna skupština Srpske usvojila Deklaraciju o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa Srpske, u kojoj se ističe da je nesporan naziv, postojanje, teritorija i puni kapacitet ustavnih nadležnosti Srpske.

- Potpredsjednik SAD, Džozef Bajden, posjetio BiH, gdje se sastao s liderima vodećih stranaka u BiH.

-  Visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, stavio van snage zaključke Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti sa Srpske na BiH.

- Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka u BiH počela izdavanje ličnih dokumenata prema novom sistemu.

- Odbor izvršnih direktora MMF odobrio BiH stend baj aranžman od 1,57 milijardi američkih dolara.

- Visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, ukinuo sankcije za bivšeg lidera SDS, Dragana Kalinića.

- U Rafineriji nafte Brod prerađena milionita tona nafte.

- OHR formirao tim za popis imovine u BiH.

-  Visoki predstavnik, Valentin Incko, nametnuo set zakona koji će omogućiti zaključenje supervizije nad distriktom Brčko.

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, predao u Briselu generalnom sekretaru NATO, Andersu Fogu Rasmusenu, aplikaciju BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO.

- U sukobu navijači fudbalskih klubova "Sarajevo" i "Široki Brijeg" u Širokom Brijegu poginuo Vedran Puljić (22) iz Sarajeva.

 - U vojnoj bazi u Butmiru održan sastanak predstavnika stranaka iz BiH sa zvaničnicima SAD i EU, na kojem je predstavljen paket prijedloga za ubrzavanje puta BiH ka EU i NATO, ali takozvana butmrska inicijativa nije dobila podršku BiH političara.

 -BiH, zajedno s Libanom, Brazilom, Gabonom i Nigerijom, izabrana za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN u 2010. i 2011. godini.

- Bivša predsjednica RS Biljana Plavšić oslobođena iz švedskog zatvora "Hilsenberg" nakon što je odslužila dvije trećine kazne.

- Eksperti OHR označili dio bošnjačkog političkog rukovodstva, vjerske vođe i vodeće biznismene u Sarajevu kao dio političko-kriminalne mreže u Federaciji BiH i o tome obavijestili evropske diplomate.

- Vlada Republike Srpske godinu dana nakon neprocesuiranja krivične prijave protiv devet osoba koje smatra odgovornim za satanizaciju Srpske na svom Internet portalu objavila dokaze o njihovom štetnom djelovanju.

- Međunarodni predstavnik u BiH, Valentin Incko, nametnuo odluku o produženju mandata stranim sudijama koji rade na predmetima ratnih zločina - na još tri godine. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE