• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić i Čavić: Dan RS pitanje dostojanstva

Autor SRNA

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je u Banjaluci da bi političke prilike u BiH bile smirene ukoliko bi Ustavni sud BiH sutra prihvatio apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske koja se odnosi na Dan RS.

Sa dosta pažnje očekujem sjednicu Ustavnog suda BiH. Imamo dvije situacije - jednu u kojoj bi prihvatanjem apelacije skupštine Srpske prilike bile smirene u BiH i drugu da bude odbijena, što bi dodatno pogoršalo situaciju u BiH", rekao je Ivanić novinarima nakon sastanka sa predsjednikom skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Draganom Čavićem.

On je ponovio da političke partije, koje čine Savez za promjene, ostaju pri stavu da referendum o Danu Republike mora biti održan.

"Dan Republike je pitanje nacionalnog ponosa i dostojanstva. Mislim da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, pokretanjem apelacije o Danu Republike, izazvao negativne događaje", ocijenio je Ivanić, dodavši da u BiH neće biti nikakvih sukoba.

Ivanić očekuje da će BiH na predstojećem samitu ministara inostranih poslova EU dobiti "zeleno svjetlo" za upitnik koji je važan za kandidatski status za članstvo u EU.

On je izrazio zadovoljstvo što je u Hrvatskoj, nakon izbora, došlo do smirivanja političkih prilika, što će pozitivno uticati i na zemlje Balkana.

Čavić je podsjetio da je odluku o referendumu donijela Narodna skupština i da niko drugi nema pravo, niti može da je odgodi.

"Čekamo 25. septembar da referendum o Danu Republike bude održan. Savez za promjene ostaje pri odluci o referendum", poručio je Čavić, koji je i predsjednik NDP-a.

On očekuje da će Ustaani sud BiH sutra donijeti pravnu, a ne političku odluku.

Ustavni sud BiH sutra će na plenarnoj sjednici razmatrati zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke od 26. novembra prošle godine kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, a koje se odnose na proslavu Dana Republike Srpske.

Referendum o Danu Republike zakazan je za 25. septembar.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Gdje da se izlazu tolikom naporu? Pa sutra je subota, vikend, dan odmora, neradni dan. Ustavni sud BiH. Hahaha

MONDO REPORTAŽE