• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politički osvrt na 2009. godinu

Godina kojoj se odbrojavaju posljednji dani za Republiku Srpsku bila je stabilna i uspješna, smatra premijer RS Milorad Dodik.

 Politički osvrt na 2009. godinu Izvor: MONDO

"Svim ljudima je jasno da smo izdržali ogromne političke i ekonomske udare i da smo kroz sve to prošli. To nam je važno iskustvo za iduću godinu koja će biti ista i koju ćemo pokušati da prođemo. Smatram da će 2010. biti godina uspjeha za RS ", rekao je Dodik.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, kaže da je 2009. godina i ekonomski i politički bila vrlo izazovna.

"Problemi svjetske ekonomske krize doveli su do toga da su se brojna preduzeća u RS susrela s problemima i radi toga smo morali donijeti niz zakona po hitnom postupku, mjere borbe protiv ekonomske krize i mijenjati budžet dva puta", naglasio je Radojičić i dodao da u političkom smislu, glavni problem predstavlja negativistički stav međunarodne zajednice, koja je u odlasku dvije godine, te da je u ovoj godini bila treća kriza u odnosima sa OHR.

Radojičić spominje i pozitivne stvari poput velikog broja projekata, realizovanih kroz Razvojni program, te dobrih zakona. On vjeruje da će i iduće godine biti prisutni politički i ekonomski izazovi, jer na svjetskoj sceni još nije došlo do potpunog ekonomskog oporavka, a s druge strane OHR je još u BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Nikola Špirić, očekuje da će naredna godina biti godina dijaloga unutar BiH, a ne dijaloga s međunarodnim institucijama. Uz konstataciju da je 2010. predizborna godina Špirić je naveo da bi volio da se u BiH stvore uslovi za civilizacijske rasprave o svim otvorenim pitanjima.

Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nada se da će 2010. godina za građane BiH biti makar malo bolja od godine na izmaku.
"Ova godina je svima bila teška nekome više, nekome manje, zavisno od socijalno-ekonomskih mogućnosti, zdravlja ili drugih životnih situacija",  rekao je Živković.

On je ocijenio da bi ekonomski oporavak u BiH mogao da se osjeti polovinom naredne godine.
"Kako nas je svjetska ekonomska kriza sa zakašnjenjem pogodila i izlazak iz nje će malo zakasniti, ali se nadam da polovinom 2010. godine možemo očekivati poboljšanje" ,  istakao je Živković.

On očekuje da će građani BiH do početka iduće godine dobiti liberalizaciju viznog režima i da će moći slobodno putovati po Evropi. Jasna Brkić, ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, smatra da je 2009. godina bila relativno dobra što se tiče ukupnih dešavanja u RS i da su prebrođeni udari krize, koja je bila evidentno prisutna s minimalnim ekonomskim efektima.

Brkićeva smatra da to stvara obavezu da u narednoj godini budemo još angažovaniji, jer će kriza sigurno biti prisutna. Omer Branković, ministar za izbjegla i raseljena lica RS, kaže da je 2009. godina u svakom pogledu bila dobra, ako se u obzir uzmu realne okolnosti uzrokovane svjetskom ekonomskom krizom. Branković se nada da će 2010. godina biti još bolja.

Petar Đokić, predsjednik SP, ovu godinu pamtiće po dinamičnom i ozbiljnom radu institucija RS, kako bi poboljšali život u RS i sačuvali je od svih nedaća koje nam je donijela svjetska ekonomska kriza.
"Taj rad mjerljiv je brojnim akcijama. Neki će reći da time nisu riješeni svi problemi. I nisu, ali vidljiv je napor kojim je stabilizovano stanje u RS. Mi u 2010. godinu ulazimo s političkom stabilnošću koja je vrlo bitna, kao pretpostavka za budući rad. RS je ekonomski i socijalno stabilna ", naglasio je Đokić.

Zoran Đerić, poslanik PDP, smatra da je 2009. godina bila izuzetno teška i da je Vlada RS mogla napraviti mnogo znatnije i bitnije stvari, jer razne strategije koje su donesene nisu u potpunosti dali rezultate.
Đerić je naglasio da će sljedeća godina koja je izborna oduzeti mnogo vremena za traženje rješenja za bolji život građana.

Rade Ristović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, godinu na odlasku pamtiće po stupanju na tu funkciju i naporu koji je uložila Vlada RS da u političkim neprilikama i brigama, koje su se dešavale, te u vremenima ekonomske krize izađe kao pobjednik.

"Vlada sve što je obećala to je i uradila. To znači sigurna penzija i isplata invalidnina. Kada je u pitanju stambena problematika boračkih kategorija, ona ide predviđenom dinamikom i u ovim zimskim danima završili smo 13 stambenih jedinica, a prije Nove godine tri zgrade, 30 stanova biće useljeno u Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Nevesinju", naglasio je Ristović i dodao da su ispunjeni zahtjevi MMF-a, te da se u martu 2010. godine očekuje druga tranša kredita koja će unaprijediti započeto, osigurati radna mjesta, penzije, te isplate za boračke kategorije.

Dragan Mikerević, poslanik u NSRS, smatra da će 2009. godina biti pamćena po efektima globalne ekonomske krize, a da će naredna godina biti bolja iako ekonomski podaci govore da će biti teška za našu privredu i privredu regiona.

"Moramo biti optimistični, jer u protivnom ne bi imalo smisla. Treba više ozbiljnosti u svim sektorima i svim aktivnostima", naglasio je Mikerević.
Sanja Kalajdžić, poslanik SNSD u NSRS, kaže da je 2009. godina bila teška zbog svjetske ekonomske krize, koja je u RS ipak uspješno savladana uz sve poteškoće koje su prisutne.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE