• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Članstvo u Savjetu bezbjednosti test za BiH

BiH će za vrijeme trajanja mandata u SB UN morati da pokaže i dokaže da poštuje i razumije međunarodno pravo, smatra Ana Trišić-Babić

 Članstvo u Savjetu bezbjednosti test za BiH Izvor: MONDO

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić ocijenila je da početak dvogodišnjeg mandata kao nestalne članice u Savjetu bezbjednosti UN BiH daje dobru priliku da pruži doprinos na globalnom nivou, ali je stavlja i na veliki test, jer će morati da dokaže da zaista poštuje međunarodno pravo i da je sposobna da zauzme svoj stav o teškim pitanjima.

Ona je dodala da će BiH morati kao zemlja da pokaže i dokaže da poštuje i razumije međunarodno pravo i da je sposobna za članstvo u EU, u šta se, kako je navela, svi zaklinju.

"Mi ćemo morati da kažemo svoj stav i više nećemo biti u poziciji da budemo suzdržani, a ako bi čak i htjeli da budemo suzdržani, moraćemo da imamo čvrste i validne argumente zašto imamo takav stav", rekla je Babićeva za "Nezavisne novine" u izdanju od ponedjeljka.

Babićeva je rekla da ne bi željela da se desi da neko iz BiH bez saglasnosti Predsjedništva nastupi u Savjetu bezbjednosti UN, jer bi to bilo loše za sve građane u BiH.

"Međutim, poučena ranijim iskustvima, ne isključujem i takvu mogućnost da ministru (spoljnih poslova BiH Svenu) Alkalaju ili (bošnjačkom članu Predsjedništva) Harisu Silajdžiću, koji će biti predsjedavajući od marta, padne na pamet da odu i sami istupaju", istakla je Babićeva.

Ona je naglasila da bi to stvorilo samo negativnu sliku za BiH i njena nastojanja ka evroatlantskim integracijama.

"Ako bi se odlučili na takav korak i sebi to dozvolili, dokazali bi da nisu relevantni partneri i da se na njih ne može računati", ocijenila je Babićeva.

Ona smatra da BiH kao nestalna članica u Savjetu bezbjednosti BiH može da pruži svoj doprinos u "peace building" mirovnim misijama, jer, nažalost, ima ratno i postratno iskustvo sa takvim mirovnim operacijama.

"Upravo se na tom polju u UN-u očekuje najveći doprinos BiH, tačnije u kulturi dijaloga i razumijevanju civilizacija", rekla je Babićeva. 

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE