• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik odbacio optužbe "Majki Srebrenice"

Udruženje "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa'' nije relevantno da sudi o tome da li RS sarađuje sa Haškim tribunalom, izjavio Milorad Dodik

 Dodik odbacio optužbe "Majki Srebrenice" Izvor: MONDO


Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najoštrije je u ponedjeljak osudio i odbacio kao neistine tvrdnje Udruženja "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa'' da RS želi da prekine saradnju sa Hagom i dovede u pitanje nastavak sudskih procesa, istakavši da je Srpska nedvosmisleno dokazala opredijeljenost da završi saradnju sa Haškim tribunalom.

Dodik je istakao da su opredijeljenost Srpske da završi saradnju sa Hagom potvrdili relevantni međunarodni faktori, među kojima je i Haški tribunal, a da ovo udruženje nije relevantno da sudi o tome da li ta saradnja postoji ili ne, nego je to Haški tribunal.

"Najoštrije osuđujem i odbacujem notorne neistine i kvalifikacije iznesene u vašem saopštenju za javnost od 30.12.2009. godine'', naglasio je Dodik.

On je dodao da Vlada RS saosjeća i razumije bol svih koji su u ratu izgubili najmilije i zalaže se da svi koji su počinili ratne zločine ili su odgovorni za njih, bez obzira na etničku pripadnost, moraju da odgovaraju pred sudovima, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

"Međutim, vi to ne želite da vidite, jer imate ostrašćenu viziju kakva pravda i istina treba da budu i ne pitate se o tome ko je ubio hiljade Srba u proteklom ratu i kako to da za većinu tih zločina, i nakon gotovo 15 godina od završetka rata, niko nije odgovarao'', naveo je Dodik.

On je dodao da je za razvoj i napredak društva u BiH potrebno osvijetliti istinu o svim zločinima počinjenim u proteklom ratu i procesuirati sve počinioce, a ne imputirati krivicu samo jednoj strani.

Dodik je istakao da Vlada odbacuje i zlonamjerno smišljenu tezu Bošnjaka da je RS nastala na zločinima, naglašavajući da je RS nastala kao opredijeljenje srpskog naroda da zaštiti integritet i nacionalni identitet, te da su u njene temelje živote ugradili hiljade boraca Vojske RS.

"Vaša teza da se međunarodna zajednica u BiH stavlja na stranu Milorada Dodika potpuno je neozbiljna i kao takva ne zavređuje komentar'', dodao je Dodik.

On je istakao da Udruženja "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa'' ni na koji način nije adresa koja o može i treba da odlučuje o popisu stanovništva.

"Žalosno je da neki vaši politički lideri manipulišu vama, uvlačeći vas na teren politike i obračuna sa RS'', istakao je Dodik i naveo da, s obzirom da Bošnjaci opstruišu donošenje zakona o popisu stanovništva na nivou BiH, Vlada RS je već ušla u proceduru donošenja zakona o popisu stanovništva i sprovešće ga u skladu sa najvišim evropskim standardima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE