• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevoznici iz Srpske "nepoželjni" u Srbiji

Autobuske stanice u Srbiji prestale su da prodaju karte za prevoznike iz Republike Srpske (RS) za odredišta unutar Srbije.

 Prevoznici iz Srpske "nepoželjni" u Srbiji Izvor: MONDO

Prodaja karata je stopirana iako bi Mješovita komisija Srbije i BiH tokom ovog mjeseca trebalo da donese konačnu odluku o tome da li će na snagu stupiti zabrana kabotaže između dvije zemlje, rekao je predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore RS Momčilo Sladoje.

"Mi još uvijek radimo kako smo radili i ranije, odnosno kupimo putnike u Srbiji, ali sigurno da imamo gubitke zbog toga što autobuske stanice u Srbiji ne prodaju karte za naše prevoznike", izjavio je Sladoje "Glasu Srpske".

Prema ranijoj odluci, od 1. januara ove godine trebalo je da se ukine kabotaža i da se između RS i Srbije počne primjenjivati Zakon o međunarodnom saobraćaju.

Pomoćnik ministra za drumski saobraćaj i puteve RS Nataša Kostić istakla je da su prevoznici iz RS i Srbije iskazali interes da se zadrži postojeće stanje i da su ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović i ministar komunikacija i transporta BiH Rudo Vidović usaglasili da se u što kraćem roku organizuje sastanak mješovite komisije kako bi se kabotaža i dalje zadržala i zadovoljio interes prevoznika.

"Taj sastanak trebalo bi da se održi u toku ovog mjeseca. Najbitnije je da se linije održavaju onako kako su se do sada održavale, bez obzira na to što je rok do koga je ovo pitanje trebalo da bude riješeno istekao", naglasila je Kostićeva.

Međutim, iz novosadske autobuske stanice tvrde da još nema zabrane kabotaže za prevoznike iz RS.

Dragan Dragović, šef smjene na novosadskoj Međumjesnoj autobuskoj stanici, kaže da ta stanica još prodaje karte putnicima koji se u autobusima prevoznika iz Republike Srpske (RS) prevoze do destinacija unutar Srbije.

"Upravo smo prodali kartu putniku koji putuje od Novog Sada do Rume autobusom prevoznika `Kompas` iz Istočnog Sarajeva. Taj autobus vozi na redovnoj međunarodnoj liniji od Novog Sada do tog grada u RS", izjavio je Dragović Srni.

On je dodao da zabrana takozvane kabotaže, prevoza putnika do destinacija unutar Srbije, autobusima na međunarodnim linijama, važi za Crnu Goru i zapadnu Evropu.

"Autobusom koji od Novog Sada ide za Minhen, putnik ne može kupiti kartu do Subotice. Isto važi i za prevoznike iz Crne Gore. Kabotaža još uvek nije ukinuta kada je reč o autobuskim prevoznicima iz RS. Na snazi je prošlogodišnja odluka, prema kojoj prodajemo karte i putnicima koji se do destinacija u Srbiji voze autobusima iz RS", naveo je Dragović.

Prevoznici iz RS ističu da će u slučaju stupanja na snagu odluke o zabrani kabotaže imati velike probleme, posebno oni prevoznici iz pograničnih zona, koji značajan dio prihoda ostvaruju u Srbiji.

Probleme će imati i stanovnici RS, jer prevoznici iz Srbije neće moći da primaju putnike u RS, a u nekim opštinama poslije osam časova nema domaćih linija.   

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE