• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci traže zaštitu vitalnog interesa

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS zatražio zaštitu vitalnog interesa na zaključak Narodne skupštine RS o stranim sudijama i tužiocima

 Bošnjaci traže zaštitu vitalnog interesa Izvor: MONDO

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS zatražio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključak Narodne skupštine RS, kojim su potvrđeni stavovi Vlade o odlukama visokog predstavnika da produži mandata stranim sudijama i tužiocima.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Edin Ramić rekao je da Klub taj zaključak smatra neprihvatljivim i neutemeljenim, jer se njime dovodi u pitanje ustavno-pravni sistem BiH.

"Klub Bošnjaka smatra da taj zaključak dovodi u pitanje posebno pravosudni sistem, negirajući Sud i Tužilaštvo BiH i smatrajući ih stranim tijelima", rekao je Ramić novinarima nakon sjednice Kluba.

On je rekao da Klub Bošnjaka smatra da bez djelovanja Suda i Tužilaštva BiH ne bi bilo procesuiranja najtežnih ratnih zločina, te da nadležnosti visokog predstavnika postoji u Dejtonskom sporazumu, posebno u Aneksu 10, kao i relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti.

"Klub Bošnjaka će se o referendumu i izmjenama postojećeg zakona u ovoj oblasti izjasniti kada dođu u skupštinsku proceduru", kaže Ramić.

Narodna skupština RS je na posebnoj sjednici 28.decembra prošle godine podržala stavove Vlade RS o nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH u oblasti pravosuđa i zadužila je da predloži potrebne izmjene i dopune Zakona o referendumu.

Skupština je usvojila Vladin zaključak i podržala njene stavove, kojima je u cjelosti odbacila kao neprihvatljive, neustavne i nezakonite odluke visokog predstavnika u BiH od 14. decembra kada je stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina produžio mandat za još tri godine, a onima koji se bave predmetima organizovanog kriminala i korupcije omogućio ostanak na funkciji savjetnika.

Zaključkom Klubova poslanika SNSD-a, DNS-a i poslaničke grupe Socijalističke partije (SP), Skupština je zadužila Vladu RS da predloži izmjene i dopune Zakona o referendumu, kojim će biti predviđena rješenja u skladu s evropskim standardima i praksom za lično izjašnjavanje građana.

Ovim zaključcima predviđa se i da nakon obavljenih izmjena i dopuna Zakona o referendumu, bude obavljena rasprava u parlamentu o raspisivanju referenduma i mogućima referendumskim pitanjima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE