• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS protiv pregovora u Španiji

Nastavak pregovora u Španiji o ustavnim promjenana BiH novi je pritisak na ingerencije RS, smatra predjednik SDS-a Mladen Bosić

 SDS protiv pregovora u Španiji Izvor: MONDO

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je u utorak da je poziv Španije, kao predsjedavajuće EU, na nastavak butmirskih pregovora novi pritisak na ingerencije Republike Srpske (RS).

"Pozivamo sve eventualne učesnike tih razgovora iz RS da se još jednom prisjete stavova Narodne skupštine da se pregovori o ustavnim promjenama mogu voditi isključivo u institucijama sistema", rekao je Bosić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio na izjave lidera SNSD-a Milorada Dodika da neće učestvovavti u bilo kakvim razgovorima o reformi Ustava koji nisu u BiH i koje organizuju stranci.

Bosić je kazao da se SDS žestoko protivi izboru članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda iz RS u Parlamentarnoj skupštini BiH, umjesto direktno na izborima, jer je to, kako je rekao, još jedan drastičan prenos nadležnosti.

"Umjesto da ih biraju građani RS, biraće ih građani BiH posredno i oni neće imati obavezu da štite interese RS. Biće to najdrastičniji zaokret u političkom sistemu koji će dovesti do toga da se u institucije BiH biraju pogodni Srbi koji odgovaraju interesima Sarajeva ili međunarodne zajednice", zaključio je Bosić.

Prema njegovim riječima, neprihvatljiva je i predložena klauzula da se sve što se tiče pristupanja EU donosi na nivou BiH, bez ingerencija koje sada o tome imaju entiteti.

Bosić smatra da bi proširenje Parlamentarne skupštine BiH na 87 umjesto sadašnja 42 člana samo povećalo troškove i otežalo rad parlamenta.

Govoreći o referendumu, on je izrazio sumnju da se to pitanje zloupotrebljava u političke svrhe i ponovio da će SDS insistirati da se raspiše referendum po važećem zakonu, ako do februara ne bude usvojen novi zakon.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE