• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri za dogovor, ali ne znaju kako

Jedini spas za BiH je u dogovoru, mada ga je teško postići, ocijenili Radmanović, Komšić i Tihić

 Lideri za dogovor, ali ne znaju kako Izvor: MONDO

Srpski i hrvatski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić, i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić složili su, povodom situacije u BiH, da je jedini spas u dogovoru, koji je, kako su priznali, teško postići.

Radmanović je Radiju Slobodna Evrope rekao da će sve što je nametnuto na bilo koji način dugoročno biti problem u BiH i da će se odraziti i u regionu zapadnog Balkana.

On smatra da BiH ima šansu da funkcioniše samo kad se postigne dogovor unutar zemlje, na dejotnskim osnovama.

Radmanović je rekao da je bilo mnogo stvari, koje su političari u BiH dogovorili, dodajući da postoje različiti pogledi predstavnika konstitutivnih naroda na unutrašnju organizaciju BiH i zato dolazi do niza problema.

On smatra da je problema u BiH još više kada domaćim liderima pokušavaju da pomognu stranci.

Što se tiče unutrašnjeg uređenja BiH, Radmanović je rekao da bi BiH bolja funkcionisala kada bi i hrvatski narod imao svoju jedinicu.

"SNSD ostaje na koncepciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovog Aneksa 4, koji je ustav BiH, a koji reguliše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta", rekao je on.

Radmanović je istakao da će se ubuduće morati razgovarati i o trećoj, ili nekoj drugoj jedinici i da sve može da bude na stolu i predmet razgovora, računajući na to da ko god je na vlasti u RS misliće da RS treba da zadrži sadašnja ovlaštenja i teritoriju.

On smatra da će to uvijek biti u sukobu sa onima koji traže novu teritorijalnu jedinicu i, naravno, sa sarajevskim političkim krugom koji misli da su entiteti u BiH višak, što je nemoguće prihvatiti u neko dogledno vrijeme.

Komšić je ocijenio da Dejtonski sporazum nije riješio osnovno političko pitanje u BiH, koje i danas uzrokuje probleme u funkcionisanju političkog sistema, a to je nacionalno pitanje.

"Zapravo, cijela ta priča oko Dejtona i dejtonskog ustava uzrokovala je veliku frustraciju na nivou kolektiviteta, na nivou naroda. I bez poštenog rješenja tog pitanja i obračuna s onim što je ratno nasleđe, a to su prije svega ratni zločini i ratni zločinci, i rješenja nacionalnog pitanja, etničkog pitanja u BiH, situacija se neće stabilizovati", naveo je Komšić.

Za izlaz iz političke krize u BiH on smatra bitnim promjene Ustava, i to na principima ZAVNOBiH-a i dodaje da se mora završiti i ono što je ratno naslijeđe, a to je obračun sa ratnim zločinima i ratnim zločincima.

"To podrazumijeva da svi sami sebi priznamo prvo istinu o sebi, ma kakva ona bila, pa da onda drugima dijelimo lekcije", rekao je Komšić.

Kada je u pitanju aktuelna situacija u BiH, Tihić je rekao da je prošla godina politički bila neuspješna za BiH, zbog politike isključivosti.

"Ovde se traži odgovornost u nekome trećem, a ne u sebi. I često se sa pozicije Sarajeva govori o odgovornosti iz RS, o odgovornosti Milorada Dodika. Bogami, za ovo stanje, za neusvajanje butmirskog paketa isto su odgovorni i Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija", istakao je Tihić.

On je dodao da se svi u BiH moraju suočiti sa realnošću. "Moramo se okrenuti sebi i oni koji su očekivali da će neko doći na bijelom konju iz Vašingtona ili Brisela donijeti rješenja moraju shvatiti da toga više nema. Mi moramo ovde sami graditi sistem, rješavati probleme i uzdati se u sebe", naglasio je Tihić.

On smatra da probleme u BiH treba rješavati u zemlji, bez uplitanja s strane, ali priznaje da je teško postići bilo kakav dogovor sa aktuelnim političkim akterima u BiH.

"SDA i ja lično ćemo uvijek biti deo rješenja, a ne dio problema. Hoću da se nadam da će biti dovoljno razuma da se, ipak, krene u neke procese, u neke dogovore", rekao je Tihić, koji smara da je formiranje trećeg entiteta u BiH nemoguće.

(MONDO/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE