• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vasić traži Inckovo izvinjenje

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić smatra neprimjerenim i neprihvatljivim da u predvečerje božićnog praznika OHR prijeti RS.

 Vasić traži  Inckovo izvinjenje Izvor: MONDO

Vasić smatra da OHR provocira  pravoslavni narod i vjernike, i  zato, kaže,  visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u ime OHR-a trebalo bi da im se izvini.

Vasić je naglasio da visoki predstavnik nije u situaciji da prijeti RS, jer iza nje stoje sve velike sile koje su potpisale Dejtonski sporazum.

"Ova provokacija je tempirana da se na nju ne može reagovati, pošto štampani mediji ne izlaze dan-dva, a elektronski su posvećeni drugim događajima. Visoki predstavnik i OHR na ovaj način nastavljaju politiku jednostranog gledanja na BiH'', rekao je Vasić Srni, reagujući na OHR koji je sinoć saopštio da planirani referendum koji je predložila Vlada RS, predvođena SNSD-om, izlazi izvan djelokruga ustavnih nadležnosti RS.

On je naglasio da u zakonodavstvu RS postoji referendum i da Srpskoj nije potrebno da dobije od nekog ovlaštenja za to jer je referendum univerzalno pravno demokratsko nasljedstvo.

Visoki predstavnik, dodao je Vasić, može samo da se poziva na Ankes 10, a ni na kakva ovlaštenja o referendumu niti druge nadležnosti Savjeta za provođenje mira, kao ni na deklaraciju UN zato što nema pravnu podlogu za to, jer da je ima, pozvao bi se na ovaj aneks.

On smatra da ovo OHR-ovo saopštenje dovodi i do nestabilnosti, jer se u njemu pominje i sintagma ''opasan put pravne neizvjesnosti'', koji navodno preduzima RS, odnosno Vlada i Narodna skupština RS, stavljajući u proces za pripremu referenduma o odlukama visokog predstavnika.

OHR je saopštio da SNSD, organizovanjem referenduma, manipuliše glasačima u RS kako bi skrenuo pažnju sa stvarnih ekonomskih problema sa kojima se suočavaju građani, a takve radnje su suprotne vladavini zakona i ugrožavaju reputaciju RS.

Kancelarija visokog predstavnika podsjetila je da je Incko tokom protekle posjete Banjaluci naglasio da ''odbijanje najosnovnijih principa Dejtonskog sporazuma, kao i standarda međunarodnog prava, znači da SNSD vodi RS na opasan put pravne neizvjesnosti''.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE