• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Regionalna stabilnost najvažnija za sve

Autor Agencije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u odvojenim susretima razgovarao sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.



Dodik je rekao da su se Nikolić i on saglasili da su mir i stabilnost veoma važni, da su očuvani i da se pokazalo da su se prevarili oni spekulanti koji su govorili da će referendum u Srpskoj i lokalni izbori ugroziti stabilnost i da će biti nasilja.

Nakon sastanka sa Nikolićem u zgradi predsjednika Srbije, Dodik je rekao novinarima da je razgovarano o međusobnim odnosima i da je Nikolić čestitao na izbornom rezultatu i mirno provedenim izborima i referendumu.

"Narod je pokazao visoku demokratsku svijest. Apsolutno nisu bili u pravu oni koji su predviđali razne događaje koji se nisu ostvarili", rekao je Dodik.

 On je naveo da se ranije danas na aerodromu sastao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji, te da su konstatovali da je regionalna stabilnost od najvišeg značaja za sve.

Dodik je naveo da su se saglasili da aktivnosti u narednom periodu treba da budu usmjerene u pravcu jačanja regionalne stabilnosti.

"Evo danas sam imao priliku da još jednom potvrdimo naše dobre odnose i sa Vučićem i sa Nikolićem", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je na sastanku sa Vučićem bilo riječi o tome da su otklonjeni problemi oko izgradnje mosta u Bratuncu, što je u obostranom interesu.

"Mislimo da će se održati dinamika izgradnje tog objekta", rekao je Dodik i najavio da su se dogovorili da će se u narednih desetak dana sastati i razgovarati o planovima za konkretne buduće projekte.

U SREBRENICI NIJE BILO ZLOUPOTREBE POLICIJE

Predsjednik Dodik rekao je da se spekuliše o lokalnim izborima u Srebrenici i naglasio da u toj opštini nije bilo nikakvih zloupotreba u vezi sa postupanjem policije.

"Izbori su tamo sprovedeni bez većih primjedbi. Posmatrači i svi koji ocjenjuju kvalitet izbora kažu da su bili fer i pošteni", rekao je Dodik.

On je naveo da su ostali problemi u vezi sa prebrojavanjem listića i da je manipulacija brojem dobijenih glasova ili izašlih stvorila određenu nervozu jer Bošnjaci ne mogu da prihvate da gube lokalne izbore.

Dodik je istakao da izjave tipa "da ne može Srbin biti načelnik Srebrenice" i ostale koje su se mogle čuti ne doprinose stabilizaciji.

On je naglasio da je ponosan na činjenicu da bi zajednički srpski kandidat Mladen Grujičić mogao da definitivno biti potvrđen kao načelnik opštine Srebrenica i da nisu tačne pretpostavke da će se, ako Srbin dođe na to mjesto, minimizirati i odbaciti bilo kakvo obilježavanje stradanja Bošnjaka.

"Srebrenica je i za nas poznato mjesto ogromnog stradanja Bošnjaka, ali isto tako i stradanja Srba. Mi smo do sada imali zloupotrebu lokalne vlasti samo na pitanjima obilježavanja stradanja Bošnjaka, i uopšte nikada nije bilo moguće da se u okviru opštine organizuje bilo kakvo obilježavanje stradanja Srba. Naprosto, to će samo biti iznivelisano dolaskom našeg kandidata. U to sam uvjeren", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da je priču o policiji u Srebrenici, naravno, Sarajevo odmah "naduvalo".

On je podsjetio da je policija u Srebrenici mješovitog sastava i da su policajci koji se tamo nalaze dobili nalog od nadležnog tužioca da obezbijede objekat gdje se vrši prebrojavanje, jer je lokalna komisija prestala da radi.

"Bošnjaci, kada su vidjeli da im broj koji se tamo pojavljuje ne odgovara, onda su bošnjački članovi komisije napustili komisiju i ostalo je to u vakuumu. Nije se znalo ni ko šta radi. Tako da je postupajući tužilac dao nalog da policija samo obezbijedi objekat. Nije se ušlo ni u šta drugo, ali, to je svima jasno", rekao je Dodik.

On je naveo da postoje svi podaci i da niko ne treba da se brine jer nikakvih tu zloupotreba nema.

"Stvar vode iz tužilaštva. Očekujem, a koliko znam u međuvremenu, svi članovi izborne komisije za Srebrenicu su se pojavili i oni sada nastavljaju da rade svoj posao", rekao je Dodik.

Što se tiče konačnih i zvaničnih rezultata, Dodik je rekao da je takav politički sistem u BiH da je obaveza CIK-a da saopštava definitivne podatke do 30 dana.

"Oni sada još saopštavaju preliminarne podatke. Mi smo već izvježbani u tom pogledu i tačno znamo u kojim sredinama je moguće očekivati da dođu takozvani `glasovi iz vreća`. To su oni koji glasaju u odsustvu. Oni se tek počinju prebrojavati mislim danas u CIK u Sarajevu", naveo je on.

Dodik je dodao da će CIK-u trebati nekoliko dana, možda i cijela sedmica i više da to prebroje i daju zvanične rezultate, ali da je 30 dana rok.

"To nigdje nema na svijetu, ali nema ni zemlje kakva je BiH na svijetu", rekao je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE