• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik se (ne) inati međunarodnoj zajednici

Čvrst stav predsjednika Vlade Milorada Dodika na očuvanju dejtonskih principa nije inat međunarodnoj zajednici, tvrdi savjetnik premijera.

 Dodik se (ne) inati međunarodnoj zajednici Izvor: MONDO

U autorskom tekstu objavljenom u beogradskoj "Politici" povodom 18 godina od proglašenja RS, Pero Simić napominje da Srpska danas ne želi avanture, a na dnevnom redu njenih lidera nije secesija, kako to neki procjenjuju, već borba za očuvanje autonomije unutar BiH stečene Dejtonskim sporazumom čiji su potpisnici, između ostalih, današnja RS i Srbija.

On je ocijenio da se "punoljetna" RS danas nalazi pred novim presudnim iskušenjima - velikim pritiskom međunarodne zajednice u pravcu ustavnih promjena, uz izbjegavanje dijaloga razjedinjenih bošnjačkih lidera sa zbliženim političkim predstavnicima Srba i Hrvata, u nadi da će "kada izgubi živce", upravo međunarodna zajednica skrojiti BiH po njihovoj mjeri.

Simić je istakao da je BiH moguća samo sa RS i uvažavanjem njene autonomije, ali da su mogući "i drugi aranžmani" pod uslovom da su plod dogovora tri konstitutivna naroda, a ne nametanja gotovih rješenja sa strane.

"Punoljetna RS danas podržava evropsko partnerstvo BiH, zagovornik je unutrašnjeg dijaloga i dogovora, uvažava političku realnost i dobronamjerne sugestije međunarodne zajednice, naravno, lišene bilo kakvih ultimatuma i potcjenjivanja", poručio je Simić. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE