• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Pa, nismo avanturisti...

Predsjednik Rajko Kuzmanović izjavio je da je RS odlučna da se demokratskim i institucionalnim sredstvima suprotstavi nametnutim odlukama.

 Kuzmanović: Pa, nismo avanturisti... Izvor: MONDO

Kao moguće korake u zaštiti RS, uz referendum o odlukama visokog predstavnika, pomenuo i eventualno povlačenje predstavnika RS iz zajedničkih organa BiH.

Kuzmanović je naglasio da je referendum legitimno i demokratsko sredstvo izjašnjavanja građana u svakoj demokratskoj zemlji, i da bi tako trebalo da bude u RS i BiH.

"Mi nismo avanturisti i secesionisti, kao što neki hoće da prikažu. Ne želimo da razgrađujemo BiH, nego želimo da sačuvamo položaj, status i ovlašćenja RS, kao ravnopravnog i trajnog konstitutivnog dijela ove zemlje", poručio je Kuzmanović u intervjuu za "Glas Srpske".

On se založio za to da RS sačuva identitet, dostojanstvo i pravo da odlučuje o svojoj sudbini, poštujući ustavni i pravni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Kuzmanović je podsjetio da su u proteklih nekoliko godina visoki predstavnici nametnuli više od 700 političkih i pravnih odluka i akata, od kojih je većina narušavala pravni i ustavni sistem RS i BiH.

Prema njegovim riječima, nametanje odluka i oktroisanje zasnovano na takozvanim "bonskim ovlašćenjima", predstavlja zloupotrebu prava i nasilje neprava nad pravom.

Uporište za raspisivanje referenduma je u Ustavu RS i u Zakonu o referendumu, koji ima određenih nedostataka i zbog čega su potrebne njegove izmjene i dopune, dodao je Kuzmanović.

Republika Srpska je, prema njegovim riječima, iskreno opredijeljena i snažno doprinosi evropskoj budućnosti BiH, ali neće pristati na zahtjeve za unitarizacijom. (FoNet)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE