• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NS RS: Referendum uspješan, rezultati punovažni

Autor mondo.rs

Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je izvještaj Republičke komisije za sprovođenje referenduma u kojem je konstatovano da je referendum uspješno održan i da je punovažan.

NS RS konstatovala je da je rezultat referenduma punovažan, jer se na njemu izjasnilo 680.175 osoba, odnosno natpolovična većina građana s pravom glasa ili njih 55,78 odsto.

Na referendumsko pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i i slavi kao dan Republike Srpske" pozitivno je odgovorilo 677.771 glasača, odnosno 99,81 posto onih koji su izašli na referendum.

Negativan odgovor dalo je 1.298 izašlih na referendum.

Rezultat referenduma biće objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske.

Skupština RS utvrdila je da Republičkoj komisiji za sprovođenje referenduma prestaje mandat, ali je Komisiju ovlastila da i dalje učestvuje u postupku koji se u vezi sa referendumom u RS vodi pred Ustavnim sudom BiH.

U izvještaju Komisije navedeno je da je referendum o Danu republike obavljen u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi.

Skupština je prihvatila prijedlog opozicionih stranaka da naloži Vladi RS da obezbjedi finansijska sredstva i ostalu podršku članovima Komisije za sprovođenje referenduma, zbog mogućih procesa pred pravosdunim institucijama BiH.

Pojedini članovi Komisije već su saslušani u Tužilaštvu BiH u predmetu "Milorad Dodik i drugi" u vezi s održavanjem referenduma o Danu RS, koji je prethodno zabranio Ustavni sud BiH.

Raspravi o referendumu nisu prisustvovali poslanici Koalicije "Domovina", u kojoj je dominantna Stranka demokratske akcije, koji su bili protiv organizovanja referenduma u RS.

Skupština RS je 15. jula donijela odluku o raspisivanju referenduma o Danu republike na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Referendum je održan 25. septembra, a 17. septembra je Ustavni sud donio odluku kojom se zabranjuje održavanje referenduma, ocjenivši ga narušavanjem ustavno-pravnog poretka BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE