• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evrostat: Rezultati popisa u BiH validni

Autor mondo.ba

Delegacija Evrostata i UN-a posjetila je Bosnu i Hercegovinu saopštivši svoj konačni stav o popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine.

Direktor Evrostata Pieter Everers je na konferenciji za medije istakao da su rezultati popisa validni te da su kreirani u skladu sa standardima. Ipak, on je dao pojedine savjete za sljedeći popis, piše portal Klix.ba.

"Bosna i Hercegovina bi ponovo mogla razmisliti o korištenju pitanja koja su osjetljive prirode, uključujući moguće reformulisanje pitanja", rekao je Everers aludirajući na pitanja o nacionalnoj/etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovijesti.

Kada su u pitanju rezultati kontrolnog popisa koji su pokazali da 200.000 građana nije trebalo biti popisano te da njih 40.000 nedostaje, Evrostat je stava kako je riječ o grešci koja ne prelazi crvenu liniju.

"Popis je statistički postupak i kvalitet se izražava putem predviđenih mjera. Pretjerano popisivanje je problematično i postoji sredstvo da se provjeri ukupan broj stanovništva i broj građana po kategorijama. To pretjerano popisivanje za Bosnu i Hercegovinu iznosi 4,6 odsto, što ne predstavlja izuzetak. U Srbiji i Hrvatskoj možete naći slične cifre", rekao je Everers.

Sve o popisu iz 2013. u BiH OVDJE

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE