• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čičkovićeva: Objavićemo rezultate popisa.

Autor SRNA

Direktor Republičkog zavoda za statistiku ocijenila je očekivanom ocjenu Evrostata da je popis sproveden u BiH 2013. godine validan i naglasila da Republika Srpska nastavlja aktivnosti u vezi sa objavljivanjem rezultata.

Radmila Čičković smatra da je iluzorno komentarisati podatke koje je direktor Evrostata Piter Everers juče iznio, a dan ranije i predstavnici Agencije za statistiku BiH jer je istina da je više od 300.000 prepopisanih i da je ta stopa veća od osam odsto.

"Smiješno je porediti kontrolni popis u BiH sa zemljama poput Lihtenštajna, koji ima 37.000 stanovnika i popis je radio na potpuno drugačiji način, ili sa Srbijom", navela je Čičkovićeva za "Euroblic".

Ona je pojasnila da je u Srbiji rađena druga metodologija i da je primijenjena ova iz BiH onda bi bio mnogo manji procenat od 4,6 odsto prepopisanih.

Čičkovićeva kaže da je osnovni evropski standard, kada je riječ o prepopisanim, najviše jedan odsto, a u Italiji iznosi 0,33 odsto.

Ona je istakla da je jučerašnja ocjena popisa očekivana i zbog činjenice da je Everers od početka bio angažovan u procesu.

"Kako će drugačije ocijeniti nego validnim svoj rad, jer su od početka bili duboko involvirani u ovaj proces, od pripreme do obrade podataka, i, naravno, kada ocjenjuju sebe, moraju dati prolaznu ocjenu", smatra Čičkovićeva.

Direktor Evrostata Piter Everers rekao je juče u Sarajevu da su rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH iz 2013, prema opštoj procjeni Međunarodne monitoring misije (IMO), validni i u skladu sa standardima, pa se mogu koristiti za planiranje ekonomskog i društvenog razvoja.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE