• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez licitacije i politizacije, referendum realnost!

Predsjednik NSRS smatra da je održavanje referenduma odgovoran pravno politički čin koji ne smije postati predmet licitacije, ni politizacije.

 Bez licitacije i politizacije, referendum realnost! Izvor: MONDO

"Referendum se raspisuje kada za tim postoji potreba, kada bi trebalo pitati narod i kada narod pred sobom ima dileme oko kojih se treba izjasniti. Referendum se ne smije koristiti u predizbornoj kampanji, niti bi s tim pitanjem trebalo ujutro da se probudi neka politička stranka.To je ozbiljna stvar, a sve što se dešava u posljednjim sedmicama liči na licitaciju", naglasio je Igor Radojičić.

On je za "Fokus" izjavio da pojedine političke stranke i mediji očekuju, pa čak i guraju, Republiku Srpsku u taj posao pitajući se zašto nema obećanog referenduma.

Radojičić ističe da se to radi s namjerom da se Republici Srpskoj naprave problemi.

Održavanje referenduma je veoma odgovoran momenat, bez politizacije", naglasio je Radojičić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić takođe smatra da je RS spremna za referendum!


Majkićeva kaže da RS ima snagu da pokaže svoju demokratičnost i da će građani Srpske izaći na referendum koji bi trebalo da se održi polovinom ove godine.

"Vrijeme je da se bujica jakih riječi o referendumu konačno pretoči u demokratsko izjašnjavanje građana RS kako bi ta priča o legalnosti i legitimnosti konačno dobila epilog", rekla je Majkićeva za "Glas Srpske".

Komentarišući navode opozicije da referenduma u RS neće biti i da aktuelna vlast "manipuliše biračima" ovim pitanjem, Majkić je istakla da će održavanje referenduma konačno dokazati da to nije tačno.

"Time će se otkloniti nedoumice u ozbiljnost namjera koje su prisutne od vremena kada se prije tri godine premijer RS Milorad Dodik usudio da aktuelizuje ovo pitanje", rekla je Majkićeva.

Ona je naglasila da je referendum najveći oblik demokratskog odlučivanja, znak ozbiljnosti građana i suverenosti države, te da zemlje sa razvijenim demokratijama poput Švajcarske, Italije, Francuske, Švedske i Irske imaju raznovrsne oblike direktne demokratije.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE