• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raguž: "Dejton dva", jedino rješenje

Zamjenik predsjednika HDZ 1990 Martin Raguž izjavio da ova stranka smatra nužnim organizovanje nove međunarodne konferencije.

 Raguž: "Dejton dva", jedino rješenje Izvor: MONDO

Raguž smatra da je " Dejton dva" jedino moguće i pravedno rješenje za BiH.

Ovakav stav Raguž objašnjava nemogućnošću postizanja dogovora u postojećim okolnostima i uz ograničenost domaćih političkih aktera.

"Nažalost, u BiH su dominantne tendencije kozmetičkih ili prividnih ustavnih promjena koje u osnovi imaju ambiciju legalizovanja statusa kvo koji u suštini znači pretvaranje ove države u labavu konfederaciju dva entiteta sa punom dominacijom Srba u Republici Srpskoj i Bošnjaka u Federaciji BiH, s pogubnom posljedicom u vidu trajne političke marginalizacije Hrvata", smatra Raguž.

On je ponovio zalaganje HDZ 1990 da u 2011. godini u BiH bude proveden popis stanovništva.

"Popis bi trebalo da sadrži sve elemente bitne za identifikaciju stvarnog stanja u BiH, uključujući i elemente nacionalne i vjerske pripadnosti, respektirajući multietnički karakter BiH", rekao je Raguž za sarajevsko "Oslobođenje".

Međutim, HDZ 1990 nije spreman da prihvati da se rezultati tog novog popisa koriste pri formiranju vlasti sve dok se ne donese novi ustav, odnosno dok se ne provede temeljna ustavna reforma.

"Popis treba poslužiti kao baza za provođenje reformi, ali i kao baza za korištenje evropskih fondova i u tom kontekstu njegov značaj je ogroman", kaže Raguž.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE